16 maja 2014

Zupa groszkowo-szczypiorkowa z pulpecikami na oleju rzepakowym

Zupki to nasze ulubione obiady. Nie przepadamy za kremami, ani zupami rzadkimi. Zupa musi mieć charakter i dużo wkładu, musi być pożywana i sycąca, gdyż przeważnie jest jedynym daniem. I tak oto propozycja pysznej słodkawej zupki wiosennej. Dzieciaki ją uwielbiają. 
Przepis dołączam do akcji  „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”.


PULPECIKI :
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + do obtaczania
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa typu Delikat
  • 5 gałązek szczypiorku
  • sól, pieprz
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do mięsa, odrobinę pieprzu, i posiekany szczypiorek. Wyrabiamy mięso i doprawiamy wg własnych smaków solą i pieprzem. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki, każdą kuleczkę obtaczamy w mące ziemniaczanej i układamy na deseczce.

SKŁADNIKI :
  • 1 litr wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 małe marchewki
  • 250 gram świeżego zielonego groszku (można też użyć mrożonego)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka jarzynki
  • 5 ziemniaków
  • sól, pieprz
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek na plasterki, połowę szczypiorku drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i masło, wrzucić szczypiorek, czosnek, cebulę, liście laurowe i ziele angielskiego. Podsmażyć do podrumienienia, dodać groszek z marchewką. Gotować na niewielkim ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do zupy, wsypać jarzynkę i pieprz. Zupę doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i partiami dodawać po kilka pulpecików. 


Na wolnym ogniu gotujemy około 15 minut od wrzucenia wszystkich pulpecików. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Zupę wyłączyć i dodać do niej resztę posiekanego szczypiorku. 
Idealnie smakuje gorąca jak i troszkę przestudzona. Można podać z łyżką słodkiej śmietanki.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest stałym gościem w naszej kuchni, idealnie sprawdza się do zup, sałatek, makaronów, doskonały do potraw na zimno jak i na gorąco.

1 komentarz:

  1. Ta zupa jest przepyszna, warto ja ugotować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.