Kolejny przepis na nietradycyjne ogórki konserwowe. Tym razem z przyprawami curry i kurkumą. Ogórki wychodzą jędrne i w smaku bardzo delikatne. Zalewa dość słodka, przepis na pewno przypadnie do gustu osobom lubiącym łagodne smaki. Przepis lekko zmodyfikowany ze strony mniam mniam.
SKŁADNIKI :
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, plastrze cebuli i 3 plasterki marchewki . Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.
ZALEWA :
- 3 i 1/2 szklanek wody
- 1 i 1/2 szklanka octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 płaskie łyżka soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.