8 września 2014

Placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie

Czy ktoś powiedział, że placki ziemniaczane muszą być nudne. Jasne, że nie. Dzisiejsza propozycja z pysznymi kurkami uduszonymi w śmietanie i delikatnym aromacie rozmarynu. Jeśli nie lubimy rozmarynu to wystarczy go pominąć.

 

 SOS :
  • 1/2 kg kurek
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • 200 g śmietany 30 %
  • gałązka rozmarynu
Kurki czyścimy, jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli duże dzielimy na mniejsze części. Cebule obieramy i kroimy w piórka.  Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie cebulę, podsmażamy, aż się lekko zarumieni i dorzucamy kurki. Posypujemy solą i pieprzem i dusimy około 10 minut, aż płyn odparuje, następnie wrzucamy gałązkę rozmarynu i wlewamy śmietanę. Na średnim ogniu, często mieszając dusimy jeszcze kurki do momentu, aż zrobi się gęsty sos (trwa to około 5-10 minut). na koniec doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

PLACKI :
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka płaska mąki pszennej
  • sól
  • olej do smażenia
Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na najdrobniejszej tartce. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i soli do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju i za pomocą łyżki wykładamy po trochu ciasta ziemniaczanego. Mi na patelni mieszczą się po 3 placuszki. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor, następnie wykładamy na ręcznik papierowy na chwilkę, aby zbędny tłuszcz odciekł.

Na każdy placuszek kładziemy po łyżce kurek i zajadamy ciepłe.


1 komentarz:

  1. Uwwielbiam placki ziemniaczane, a kurki ubóstwiam, a na takie połączenie nie wpadłam ;) Muszę koniecznie spróbować. Dziękuję za inspirację. Pozdrawiam. Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.