29 września 2014

Roladki łososiowe z serkiem chrzanowym i zielonym ogórkiem

Lubię, gdy na stole jest smacznie, ładnie i kolorowo. Na przyjęciu koniecznie przystawki muszą cieszyć oko i podniebienie. I tak jedną z ulubionych przekąsek jest łosoś. Oto jego wersja podstawowa. Przygotowanie zajmuje chwilkę i jest bardzo łatwe.


 SKŁADNIKI :
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach
  • serek puszysty o smaku chrzanowym
  • pieprz kolorowy
  • ogórek zielony cienki
Na desce układamy folię spożywczą. Następnie na foli układamy połowę plastrów łososia, tak by utworzyły prostokąt. Kiedy łosoś jest już w miarę równo rozłożony smarujemy połową serka i posypujemy dość obficie zmielonym pieprzem kolorowym. Ogórka obieramy i kroimy na ćwiartki po długości. Przy jednym końcu układamy na całej długości łososia ćwiartki ogórka (tak jak na zdjęciu poniżej). Teraz pomagając sobie folią zwijamy łososia w roladkę, po czym szczelnie i mocno ją zawijamy w folię spożywczą. 


Z pozostałym łososiem, serkiem i ogórkiem postępujemy tak samo jak z pierwszą roladką. Gotowe roladki wkładamy do lodówki najlepiej na minimum 12 godzin. Przed podaniem odwijamy z folii i kroimy na kawałki około 2-3 cm. 

3 komentarze:

  1. Prawie, jak sushi. Świetny pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koniecznie wypróbuję , świetnie wyglądają i napewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie roladki. Bardzo czętso robię naleśniki szpinakowe, w które zawijam właśnie serek i łososia, tak jak u Pani na zdjeciach :) Obie przekąski są fantastyczne:) Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.