Brakuje Wam jeszcze pomysłów jak zaskoczyć gości? Oto bardzo smaczna i ciesząca oczy przystawka. Zwykła szynka nafaszerowana masą z jajek i zalana galaretą. Oczywiście dekorację możecie zrobić wg własnych upodobań.
SKŁADNIKI :
- 200 g wąskiej szynki konserwowej w plasterkach
- 2 jajka
- 2 łyżki serka puszystego o smaku chrzanowym
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz
Bulion zagotowujemy, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem i przecedzamy przez gazę by był klarowny. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć. W międzyczasie przygotowujemy roladki.
Plasterkom szynki odkrawamy jeden róg. Następnie na każdy plasterek nakładamy po łyżeczce farszu przy nieobciętej krawędzi i zwijamy w ruloniki. Przygotowujemy półmisek.
- 4 listki sałaty strzępiastej
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 gałązki natki pietruszki
Gdy galareta jest już tężejąca wylewamy ją po trochu na półmisek z roladkami. Chłodzimy najlepiej przez noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.