29 stycznia 2015

Roladki z szynki z masą jajeczną w galarecie

Brakuje Wam jeszcze pomysłów jak zaskoczyć gości? Oto bardzo smaczna i ciesząca oczy przystawka. Zwykła szynka nafaszerowana masą z jajek i zalana galaretą. Oczywiście dekorację możecie zrobić wg własnych upodobań.


SKŁADNIKI :
  • 200 g wąskiej szynki konserwowej w plasterkach
  • 2 jajka
  • 2 łyżki serka puszystego o smaku chrzanowym
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy szczypiorek i serek puszysty. Dokładnie wszystko mieszamy i na koniec doprawiamy pikantnie solą i pieprzem.
Bulion zagotowujemy, doprawiamy na pikantnie solą i pieprzem i przecedzamy przez gazę by był klarowny. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć. W międzyczasie przygotowujemy roladki.
Plasterkom szynki odkrawamy jeden róg. Następnie na każdy plasterek nakładamy po łyżeczce farszu przy nieobciętej krawędzi i zwijamy w ruloniki. Przygotowujemy półmisek.
DEKORACJA :
  • 4 listki sałaty strzępiastej
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 gałązki natki pietruszki
 Na półmisku układamy wg uznania sałatę. Następnie układamy przygotowane roladki w niewielkich odstępach od siebie. Pomidorki kroimy na połówki i układamy pomiędzy roladki. Po wierzchu posypujemy do dekoracji kukurydzą i kładziemy natkę pietruszki.
Gdy galareta jest już tężejąca wylewamy ją po trochu na półmisek z roladkami. Chłodzimy najlepiej przez noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.