Mój wujek czasem daje nam świeżo złowione rybki. Często są to tzw bąki czyli malutkie karasie srebrzyste. I przyznam, że nam bardzo smakują, a zwłaszcza najprostsza wersja czyli zamarynowane w kefirze i natce pietruszki. Bączki te są chrupiące i delikatne w smaku.
SKŁADNIKI :
- świeże bąki ( małe karasie srebrzyste)
- duży pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- kefir
- olej do smażenia
- mąka pszenna
Po tym czasie kefir odlewamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej każdą rybkę. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.
Najlepiej smakują prosto z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.