Jedne z najprostszych i chyba najbardziej znanych śledzi to takie zwykłe z dodatkiem cebulki i zalane kwaśną śmietaną. W dawnych czasach śledzie takie były podawane do obiadu z ziemniakami, tylko filet był nie krojony, ułożona była na niego cebulka i od razu zalane śmietaną, bez przegryzania.
SKŁADNIKI :
- 500 g filetów śledziowych matjasów
- mleko do wymoczenia
- 1 duża cebula
- szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz mielony
- 400 g śmietany 18 %
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zalać wrzącą wodą, dodać ocet i cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcedzić cebulkę i zostawić chwilkę, aby woda odciekła.
Do miski pokroić śledzie na kawałki i dodać odsączoną cebulkę. Posypać pieprzem wg uznania i zalać śmietaną. Wszystko delikatnie przemieszać, przełożyć do zamykanego pudełeczka i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.