30 stycznia 2015

Pączusie z serka homogenizowanego

Jest karnawał, niedługo tłusty czwartek i ostatki. Nie macie czasu na pączki drożdżowe to alternatywą mogą być pączusie na serku homogenizowanym. Przepis znalazłam u Doroty. Do pączusiów możemy użyć zwykłego serka homogenizowanego po 150 g lub tak jak ja owocowego po 130 g pudełeczko. Pączusie te są mało słodkie, ale posypane cukrem w sam raz.


SKŁADNIKI :
  • 2 małe serki homogenizowane (użyłam Danio z brzoskwiniami 130g)
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Serek przekładamy do miseczki, dodajemy jajka i mieszamy za pomocą łyżki. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Ponownie wszystko mieszamy łyżką.
We frytkownicy lub w garnku rozgrzewamy do około 175 stopni tyle oleju , żeby pączki mogły swobodnie pływać. Za pomocą łyżeczki umoczonej w oleju nabieramy ciasto i wkładamy na olej. Smażymy małe pączusie na złoty kolor, po czym wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. super przepisy dobrze że znalazłam twój blog pozdrawiam ,dziękuję za przepisy kulinarne Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miłe słowa i cieszę się , że podoba się mój blog :)

      Usuń
  2. Super blog z przepisami, chętnie czytam i próbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też, pączki wspaniałe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.