27 marca 2015

Sernik Łaciatek

Mój niejadek bardzo lubi serniki, tak więc dla niego upiekłam taki na kakaowym spodzie w łatki. Sernik jest nie za słodki. Dosyć mokry. Jak dla nas smakuje wybornie.


CIASTO :
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę i delikatnie kruszymy ze sobą za pomocą palców, następnie dodajemy żółtka i cukier i zagniatamy szybko zwarte ciasto. Blaszkę do pieczenia (u mnie 24x24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na spód ciasto. Nakłuwamy widelcem i wsadzamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

MASA SEROWA :
  • 1 kg sera w wiaderku bez zbędnych dodatków
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
  • 1 budyń śmietankowy (40g)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Czekoladę rozpuszczamy na parze tzn do większego garnka na dno wlewamy trochę wody i na niego stawiamy mniejszy garnek lub miseczkę tak by nie dotykał wody. Woda we większym garnku ma na małym ogniu się gotować tworząc parę między mniejszym naczyniem. W mniejszym naczyniu umieszczamy połamaną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
Na niewielkich obrotach miksera ucieramy ser z cukrem, do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Następnie wciąż ucierając wbijamy po jednym jajku i ekstrakt waniliowy, na koniec dodajemy śmietanę i budyń i dokładnie miksujemy.
Do miseczki wlewamy szklankę powstałej masy serowej, resztę wylewamy na schłodzone ciasto.
Do miseczki z masą serową wlewamy przestudzoną, ale płynną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego z niewielką dziurką robimy na białej masie serowej łatki z czekoladowej masy , zostawiając odstępy, gdyż łatki będą się rozlewały.


Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-75 minut. Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia, następnie przenosimy je do lodówki na minimum 12 godzin, aby ładnie stężało.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.