10 września 2015

Bananowiec z kremem karpatkowym

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto znalezione na blogu Zjem to ! . Krem karpatkowy podpatrzyłam na innym blogu, a dokładniej Ginger Breath. Ciasto zachęca wyglądem i aromatem bananów. I wcale nie jest skomplikowane, choć tak może wyglądać. Dla ułatwienia wykonania tegoż bananowca poniżej jest zdjęcie złożenia krok po kroku.


CIASTO :
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiłam to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki (u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.


KREM KARPATKOWY :
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 300 g miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
W 1 szklance mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka na gładką masę. Pozostałe mleko (2 szklanki) zagotować z  cukrami. Na wrzące mleko wlać masę mączno-jajeczną i energicznie mieszać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą tak by ściśle przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia.Gdy budyń jest zimny chwilkę go miksujemy, następnie dodawać po łyżce miękkiej margaryny ciągle miksując, aż powstanie gładki i puszysty krem.

DODATKOWO :
  • 2 banany
  • szok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 200 ml nektaru bananowego
  • kieliszek wódki
Dolny blat zostawiamy w blaszce. Nektar bananowy mieszamy z wódką tworząc poncz i następnie połową tego ponczu nasączamy biszkopt w blaszce, po czym smarujemy go połową kremu karpatkowego. Drugi blat kładziemy na dużej desce lub stole i za pomocą kieliszka o średnicy najbardziej zbliżonej do banana wycinamy równo obok siebie kółeczka. Wycięte kółeczka odkładamy na bok, a dziurawy blat delikatnie przekładamy do blaszki na masę karpatkową. Banany obieramy ze skórki i kroimy na tyle plastrów ile mamy dziurek, delikatnie te plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, co sprawi, że banan nie z ciemnieje. Tak przygotowane plasterki bananów układamy w wyciętych dziurkach i następnie przykrywamy odłożonymi biszkoptowymi kółeczkami, dociskają je, aby powstał jak najrówniejszy blat, który nasączamy pozostałym ponczem. Nasączone ciasto smarujemy pozostałym kremem karpatkowym i przygotowujemy bitą śmietanę.


 MASA ŚMIETANOWA :
  • 400 g śmietany 30 % (zimnej z lodówki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix i miksujemy chwilkę do uzyskania gęstej bitej śmietany. Powstałą bitą śmietanę wykładamy równo na krem karpatkowy.

DEKORACJA :
  • 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady
Czekoladę na tartce ścieramy na wiórki i dekorujemy wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, aby ładnie się związało.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.