Bananowiec z kremem karpatkowym
Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto znalezione na blogu Zjem to ! . Krem karpatkowy podpatrzyłam na innym blogu, a dokładniej Ginger Breath. Ciasto zachęca wyglądem i aromatem bananów. I wcale nie jest skomplikowane, choć tak może wyglądać. Dla ułatwienia wykonania tegoż bananowca poniżej jest zdjęcie złożenia krok po kroku.
CIASTO :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z
dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po
łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao,
przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiłam to na najniższych obrotach miksera.
Spód blaszki (u mnie 32x20) wyłożyć papierem do
pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki
zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego
patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.
KREM KARPATKOWY :
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 300 g miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
W 1 szklance mleka rozprowadzamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i żółtka na
gładką masę. Pozostałe mleko (2 szklanki) zagotować z cukrami. Na wrzące mleko wlać masę mączno-jajeczną i energicznie
mieszać na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Zdjąć z
ognia, przykryć folią spożywczą tak by ściśle przylegała do budyniu i
odstawić do całkowitego wystudzenia.Gdy budyń jest zimny chwilkę go miksujemy, następnie dodawać po łyżce miękkiej margaryny ciągle miksując, aż powstanie gładki i puszysty krem.
DODATKOWO :
- 2 banany
- szok wyciśnięty z połowy cytryny
- 200 ml nektaru bananowego
- kieliszek wódki
Dolny blat zostawiamy w blaszce. Nektar bananowy mieszamy z wódką tworząc poncz i następnie połową tego ponczu nasączamy biszkopt w blaszce, po czym smarujemy go połową kremu karpatkowego. Drugi blat kładziemy na dużej desce lub stole i za pomocą kieliszka o średnicy najbardziej zbliżonej do banana wycinamy równo obok siebie kółeczka. Wycięte kółeczka odkładamy na bok, a dziurawy blat delikatnie przekładamy do blaszki na masę karpatkową. Banany obieramy ze skórki i kroimy na tyle plastrów ile mamy dziurek, delikatnie te plasterki skrapiamy sokiem z cytryny, co sprawi, że banan nie z ciemnieje. Tak przygotowane plasterki bananów układamy w wyciętych dziurkach i następnie przykrywamy odłożonymi biszkoptowymi kółeczkami, dociskają je, aby powstał jak najrówniejszy blat, który nasączamy pozostałym ponczem. Nasączone ciasto smarujemy pozostałym kremem karpatkowym i przygotowujemy bitą śmietanę.
MASA ŚMIETANOWA :
- 400 g śmietany 30 % (zimnej z lodówki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan fix
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i śmietan fix i miksujemy chwilkę do uzyskania gęstej bitej śmietany. Powstałą bitą śmietanę wykładamy równo na krem karpatkowy.
DEKORACJA :
- 1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady
Czekoladę na tartce ścieramy na wiórki i dekorujemy wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, aby ładnie się związało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.