11 września 2015

Pasta jajeczna z ziołami

Na blogu jest już pasta jajeczna tradycyjna, dzisiejsza bardziej aromatyczna, ale równie smaczna. Do jej przygotowanie potrzebne są koniecznie świeże zioła.


SKŁADNIKI :
  • 7 dużych jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
  • listki z 1 gałązki bazylii
  • listki z 1 gałązki mięty
  • listki z 1 gałązki oregano
  • 1 średni pomidor
  • sól, pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w drobniutką kostkę.
Bazylię, mięte i oregano drobno posiekać i dodać do jajek. 
Pomidora umyć i wyjąć gniazda z nasionami, potrzebujemy tylko twardy miąższ, który drobno siekamy i dodajemy do jajek z ziołami.
W szklance zmieszać majonez, musztardę i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko zalewamy zrobionym sosem i dobrze mieszamy, aż wyjdzie pasta z widocznymi kawałeczkami białek.
Ewentualnie jeszcze dosolić i dopieprzyć. Schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin, aby smaki się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.