11 września 2015

Sałatka krewetkowa w sosie pietruszkowo-czosnkowym

Uwielbiamy krewetki pod każdą postacią. Na taką sałatkę wpadłam na blogu u Sznupków. Troszkę zmieniłam sposób przygotowania, bo tam mi było wygodniej. Gościom taka wersja krewetek bardzo smakowała.


SKŁADNIKI :
  • 2 opakowania gotowanych krewetek tygrysich (razem około 450-500 g)
  • 1 długi, cieniutki ogórek świeży
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta cukru
Krewetki rozmrozić i zalać na 3 minuty wrzącą wodą, następnie odsączyć i osuszyć. 
Kukurydzę odcedzić, ogórek obrać i pokroić w średnią kostkę. 
Natkę pietruszki posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem naturalnym, dodajemy natkę, czosnek, cukier i sok z cytryny, dokładnie mieszamy i doprawiamy dość wyraziście do smaku solą i pieprzem.
Do salaterki wkładamy krewetki, kukurydzę i ogórek, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy, aż krewetki się otoczą sosem.
Gotową sałatkę wkładamy na minimum 3 godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.