Surówka szwedzka
Przetworów zabraknąć nie może, bo po co kupować coś co można zrobić samemu w domu. Przepis na surówkę szwedzką zaczerpnęłam z bloga Pyry na gaz, zmodyfikowałam tylko ilość cukru, bo tak słodka zalewa już była dla nas w sam raz. W standardzie ogórki przed przetworzeniem moczymy w zimnej wodzie, aby były jędrne.
SKŁADNIKI :
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 duże cebule
- 1 duża czerwona papryka
- 3 średnie marchewki
- pół szklanki soli
- 1 litr zimnej wody
Ogórki myjemy i zalewamy jak najzimniejszą wodą, zostawiamy na około 2 godziny. Po tym czasie ogórki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i następnie kroimy na paseczki. Marchewki obieramy i kroimy na plastry o grubości około 3 mm. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, zalewamy wodą i zasypujemy solą, jeszcze raz mieszamy, aż sól się dobrze wymiesza i odstawiamy na 2 godziny. W międzyczasie szykujemy słoiki. Po upływie 2 godzin warzywa odcedzam i układamy dość luźno w słoikach. Następnie przygotowujemy zalewę.
ZALEWA :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 500 g cukru
- 4 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
Do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier i dodajemy gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Zagotowujemy mieszając, aby cały cukier się rozpuścił. Przygotowane wcześniej słoiki z surówką zalewamy gorącą zalewą wraz z przyprawami, dobrze zakręcamy i stawiamy na szafce do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Następnie słoiki
włożyć do dużego garnka, wlać wodę do połowy wysokości słoików i
pasteryzować przez 10 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki
odstawiamy do wystudzenia. Kiedy ostygną
wynosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.