20 czerwca 2016

Roladki cukiniowo-łososiowe z serkiem

Jak już wiadomo uwielbiam eksperymentować w kuchni i tak zamiast typowych roladek z łososia powstały owinięte w grilowanej cukinii, którą uwielbiam. Przygotowanie ich nie jest pracochłonne, a gościom smakowało, nawet stwierdzili, że lepsze od tych tradycyjnych.


 SKŁADNIKI :
  • 1 średnia cukinia
  • 200 g łososia sałatkowego
  • serek Almette ziołowy
  • pieprz czarny grubo mielony
  • sól
  • olej
  • wykałaczki
Cukinię dokładnie myjemy i kroimy po długości w cienkie plastry ( ja używam do tego specjalnego nożyka, ale może też się przydać szeroka obieraczka do warzyw). 
Każdy plaster skrapiamy olejem i po obu stronach delikatnie posypujemy solą i dość sporo pieprzem.
Rozgrzewamy patelnie grillową (może też być grill elektryczny) i opiekamy cukinię z obu stron na rumiano (zajmuje to dosłownie chwilkę). Plastry cukinii studzimy.


Gdy cukinia jest zimna kładziemy jeden plaster na desce, układamy na całej jego długości plasterki łososia i z jednej strony na skraju nakładamy kleksa z serka. Zaczynając od strony z serkiem zwijamy roladki i przebijamy na środku wykałaczką. Z pozostałą cukinią postępujemy w ten sam sposób co z pierwszym plastrem. Gotowe roladki chłodzimy w lodówce minimum 5 godzin.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.