Przyszła znów pora na tartę. Tym razem z pysznymi krewetkami i innymi owocami morza. A wszystko polane sosem z serków topionych. Tarta bardzo sycąca, u nas dla 2 osób starczyła na dwa dni. W cieście dziś dodatek smalcu, co sprawiło, że ciasto jest bardziej kruche. Boki tarty zrobiłam z serduszek. Ładnie się prezentowały.
CIASTO :
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła lub margaryny
- 25 g smalcu
- 1 jajko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Na stolnicę wysypać mąkę i dodać zimne masło i smalec. Posiekać nożem, aż składniki się w miarę wymieszają. Następnie zrobić kopczyk, a w nim wgłębienie do którego dodać żółtko, sól i wodę. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie stolnicę wysypać mąką i ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto i dokładnie obkleić nim blaszkę, nadmiar ciasta obkroić. Na ciasto wyłożyć folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypać czymś co będzie obciążeniem (u mnie groch z kukurydzą). Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, następnie usunąć folię z obciążnikami, posmarować roztrzepanym białkiem i dopiec jeszcze 10 minut.
Na tak przygotowane ciasto wyłożyć farsz .
FARSZ:
- 2 łyżka masła
- sok z połowy cytryny
- 5 ząbków czosnku
- 200 g mrożonej mieszanki owoców morza
- 150 g mrożonych krewetek królewskich
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki zielonej
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 2 serki topione śmietankowe (po 100 g każdy)
- 1/2 szklanki wody
- 100 g żółtego sera
- pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić czosnek w łupinkach. Kiedy czosnek będzie miękki, obieramy go i rozgniatamy. Następnie dodajemy krewetki i mieszankę owoców morza, posypujemy 2 łyżkami koperku i pieprzem, smażymy około 5 minut.
Papryki kroimy w cienkie paseczki. Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone papryki. Dusimy około 5 minut, następnie dodajemy serki topione i wodę. Podgrzewamy do rozpuszczenia się serków i połączenia wszystkich składników.
Na podpieczone ciasto wykładamy przygotowane owoce morza, następnie posypujemy suchą kaszą kuskus i zalewamy rozpuszczonymi serkami z papryką.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, następnie posypać ją po wierzchu startym żółtym serem i łyżką koperku. Dopiec do rozpuszczenia się sera, przez około 10 minut.
Tartę przed pokrojeniem troszkę przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.