15 marca 2013

Boczniaki a'la schabowe

Jak tylko dostanę na rynku świeże, jędrne boczniaki, to muszą powstać z nich pyszne kotleciki. Chrupiące i ten cudowny smak. Boczniaki są hodowlane, jedne ze zdrowszych grzybów. Synek chodził i po kryjomu podjadał, bo wiedział, że nie można dzieciom dużo, a wyjątkowo smakują mu. Jesienią jak chodziliśmy na grzyby, zawsze mówił, że on je będzie w domu jadł, dlatego starałam się mieć świeże boczniaki w lodówce, aby można było usmażyć. Polecam przygotować takie grzybki, bo naprawdę warto.




  • 200 g boczniaków bez ogonków
  • bułka tarta
  • mąka kukurydziana
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • sól, pieprz
Boczniaki myjemy i zostawiamy na ręczniku papierowym, aby obeschły. Następnie delikatnie rozbijamy tłuczkiem i  posypujemy odrobiną soli i pieprzu (tak jak schabowe), zostawiamy na około 10 minut.



W jednym głębokim talerzu mieszamy ze sobą mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 tzn jedna część mąki, trzy części bułki tartej.
W drugim głębokim talerzu rozbełtać jajka z łyżką mleka.

Na patelni rozgrzać olej. 

Boczniaki zamaczać w jajku z mlekiem, a następnie obtaczać w mieszance mąki z bułką. 


Smażyć na gorącym oleju na złoty kolor. 


Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniaczkami lub na chlebie.


5 komentarzy:

  1. Oj kiedys je jadlam i byly taaakie dobre,zapisuje i musze je zrobic,dzieki za przepis Justynko :)
    Pozdrawiam,Jola P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne, w sezonie letnim jeszcze lubimy bardzo kanie, ale ich już dzieciom nie dajemy. Boczniak i pieczarka bezpieczniejsze.

      Usuń
  2. Jadłam takie boczniki w szkole na technologi.
    są dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że u mnie w szkole nie robili.

      Usuń
  3. Też takie czasem robię. Są fantastyczne.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.