25 marca 2013

Schab z pończochy z czosnkiem

Schab dojrzewający z pończochy to idealna wędlina dla osób lubiących surowe kiełbasy. Przepis widziałam po raz pierwszy na blogu Kuchnia na wzgórzu, a później u Pani Danusi.W czasie obróbki solą i cukrem mięso robi się sztywniejsze i ładnie wtedy można je sobie uformować, a że mój schab był trochę nie równy pomogłam mu wykałaczkami. Wędlina po procesie suszenia daje się łatwo i cieniutko pokroić. Jak dla nas czosnku stanowczo za dużo, chyba że ktoś naprawdę lubi mocno czosnkowe wyroby. My go lubimy, ale niestety taka ilość zabiła smak schabu. Myślę, iż 3-4 ząbki do smaku stanowczo by wystarczyły, choć kolejnym razem w ogóle go nie dam na rzecz innych przypraw.  Pomijając już fakt, że pierwsze dni jak wisiał to cały dom nim pachniał. Były osoby, którym to przeszkadzało. Schab taki podobno można przechowywać w lodówce nawet i miesiąc. Może ktoś z Was się skusi.




SKŁADNIKI :
  • 1 kg chudego i w miarę wąskiego schabu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki soli
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku (wg oryginału całą główka)
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka wody
  • przewiewna pończocha
Schab myjemy i dokładnie obsuszamy ręcznikiem papierowym. Obkrajamy białą błonkę. Jeśli chcemy, by był równiejszy spinamy go w kilku miejscach wykałaczkami. Tak przygotowany schab wkładamy do miski, obsypujemy cukrem i masujemy chwilkę. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie utworzy się w misce dużo syropu.



Po 24 godzinach wyjmujemy schab i go myjemy pod letnią wodą z cukru, następnie osuszamy na ręczniku papierowym. Miskę też myjemy i wycieramy do sucha. Schab przekładamy z powrotem do michy i obsypujemy solą i chwilę masujemy tak jak to robiliśmy z cukrem. Przykrywamy folią spożywczą i znów wkładamy do lodówki na 24 godziny. Mięso również puści płyn i zrobi się dużo twardsze.


Po tych 24 godzinach w soli przygotowujemy w miseczce posypkę. Czosnek drobno kroimy, dodajemy majeranek, pieprz, paprykę ostrą i paprykę słodką i wodę (woda po to by składniki dobrze się połączyły). Wszystko wymieszać dokładnie.


Schab wyjmujemy z soli. Dokładnie go myjemy pod letnią wodą i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Miskę również umyć i wytrzeć do sucha. Przygotowaną posypką dokładnie obklejamy mięso z obu stron i wkładamy je do miski. Przykrywamy folią spożywczą i znów wstawiamy do lodówki na 24 godziny.



Po 24 godzinach przygotowujemy kawałek pończochy na tyle długi, aby zmieścić nasze mięso i zawiązać (można użyć podkolanówki), ważne aby rajstopa była przewiewna.


Wkładamy wyjęty z lodówki schab do pończochy, związujemy z obu stron i wieszamy w kuchni w miarę przewiewnym miejscu na około 4 doby ( ja powiesiłam za pomocą haczyka od weków na szafce), aby dojrzał. 

Po tak długim czasie oczekiwania nie wypada zrobić nic innego jak wędlinkę cienko pokroić i się nią zajadać (jeśli wkładaliśmy wykałaczki to przed krojeniem należy je usunąć.

2 komentarze:

  1. Ciesze się, że spodobał Ci się pomysł na schab :) Czosnek musi być bo działa antybakteryjnie, ale fakt można zmienić jego ilość. My kochamy smak czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulcik ja też kocham czosnek, jak jestem chora to jem surowy na chlebie i piję syrop z czosnkiem, ale akurat tutaj mi wyjątkowo przeszkadzał, choć mojej mamie smakował, ale przepis poza tym świetny.

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.