27 czerwca 2013

Kapusta młoda zasmażana na słodko

Nowalijki to coś na co się czeka całą zimę. Żadna kapusta nie smakuje mi tak jak ta, doprawiona na słodko, z kwaśną śmietanką. Nie podam tutaj dokładnie ile wsypuję soli i cukru, gdyż jak wiadomo główki kapusty są różne i pod każdą sypie się inną ilość. A poza tym nie każdy lubi to samo, najważniejsze, aby kapusta była dobrze podduszona, a później jak doprawimy to już zależy od każdego z Nas osobno. My jemy tą kapustę do młodych ziemniaczków, albo po prostu samą, i aż wstyd się przyznać, ale ja potrafi całą główkę w ten sposób przygotowaną zjeść sama, choć staram się powstrzymywać, aby dla innych też zostało.


SKŁADNIKI :
  • 1 główka młodej kapusty
  • 200 g słoniny
  • pęczek koperku
  • cukier
  • sól, pieprz
  • 200 g śmietany 12 %
  • sok z 1/2 cytryny
Z kapusty zdejmujemy brzydkie, wierzchnie liście, wykrawamy głąba i siekamy kapustę na średnie paski. 
W dużym garnku zagotowujemy około 1,5 - 2 l wody i gdy wrze zmniejszamy gaz na malutki i wrzucamy przygotowaną kapustę. Parzymy bez przykrycia przez 10 minut.
W tym czasie słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy na dużej patelni na malutkim ogniu skwarki , na złoty kolor, ale uważamy aby się nie przypaliły.
Sparzoną kapustę odcedzamy, ze skwarek do pojemniczka odlewamy nadmiar smalcu, zostawiamy około 2 łyżki stołowe tłuszczu.
Na rozgrzaną patelnię ze smalcem i skwarkami wrzucamy odcedzoną kapustę i drobno posiekany koperek. Wsypujemy na początek łyżkę cukru i 1/2 łyżeczki soli, wszystko mieszamy i podsmażamy przez 10 minut mieszając często, aby kapusta się nie przypaliła. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny i łączymy z kapustą, na koniec wlewamy śmietanę i dusimy około 5 minut. Na koniec wg swojego smaku doprawić pieprzem, solą i cukrem. My lubimy taką kapustę bardzo słodką, ale liczę się z tym, że każdy lubi inaczej, dlatego ostateczne doprawienie zostawiam Wam.
Pozostały smalec w pudełeczku przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy np. do okrasy ziemniaczków.


2 komentarze:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.