21 czerwca 2013

Okoń morski pieczony z szparagami i ziemniaczkami

Będąc na zakupach w Lidlu mąż namówił mnie na zakup ryby o nazwie Labraks czyli Okoń morski, która była akurat w promocji po atrakcyjnej cenie. Powiedział, że słyszał reklamę w radiu, że ryba jest smaczna. I tak na szybko postanowiłam ją zrobić ze szparagami i naszymi ulubionymi ziemniaczkami wielkości orzeszka. Jak już sama nazwa mówi ryba żyje przeważnie w morzu, i co warto wiedzieć należy do drapieżników, czyli zjada inne rybki. Przy skrobaniu łusek to drapieżnictwo poczułam na własnej skórze, gdyż na płetwach ma on bardzo twarde jakby kolce, które boleśnie kłują, dlatego czyszczenie drugiej rybki zaczęłam od odkrojenia tych nieszczęsnych płetw i Wam też radzę tak zrobić. Po upieczeniu rybka ma białe mięso i jest bardzo smaczna, ości w zasadzie tylko są te duże więc łatwo się je usuwa. Byliśmy nią zachwyceni, córcia ją po prostu pochłaniała. Na pewno jeszcze nie jeden raz Labraks zagości na naszych talerzach.

SKŁADNIKI :
  • 2 sztuki okonia morskiego (Labraks) patroszonego
  • około 20 szparagów (u mnie zielone i białe, ale może być jeden gatunek)
  • około 30 malutkich młodych ziemniaczków lub 10 średnich
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 gałązki świeżej bazylii
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • oliwa
  • sok z 1/4 cytryny
Ziemniaki oczyścić ze skórki,malutkie zostawić w całości, średnie przekroić na ćwiartki. 
Ryby oczyścić z łusek (rada ode mnie, aby obciąć im na początku płetwy, gdyż strasznie kłują).
Szparagi obrać odcinając twardą część (w białych odcinam około 5 cm, w zielonych mniej), a następnie zdejmując łykowatą skórkę.
W małym garnku zagotować wodę i wrzucić  ziemniaki. Gotować 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Skórę ryby nacinamy w kilku miejscach na krzyż z obu stron.
Środek każdej ryby delikatnie solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i wkładamy po 2 gałązki bazylii i oregano.


Po wierzchu ryby z obu stron obsypujemy papryką, delikatnie pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.


Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy delikatnie oliwą.
Ugotowane, odcedzone ziemniaki posypujemy obficie rozmarynem, papryką i solą do smaku, mieszamy aby się dokładnie obtoczyły w przyprawach.
Z jednej strony blachy układamy szparagi, delikatnie je solimy i pieprzymy, obok układamy ryby i na końcu wykładamy ziemniaczki i wkładamy pomiędzy nie czosnek. Szparagi i ziemniaki skropić jeszcze obficie oliwą.


Pieczemy wszystko w nagrzanym piekarniku przez około 30 minut, w połowie czasu ryby obracamy na drugą stronę, ziemniaki i szparagi delikatnie przemieszać.
Podawać z ulubionym winem.

2 komentarze:

  1. Pycha i tak ładnie podana, ja w Lidlu często pstrąga kupuję, okonia też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pstrąga też lubimy, nie wiem do kiedy w Lidlu jest promocja na tego okonia, ale na prawdę warto kupić, zwłaszcza gdy się jeszcze go nie jadło. Jest bardzo smaczny. :-) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.