1 września 2013

Kompot z wiśni

Zapomniany kompot z wiśni. Ale co się odwlecze to nie uciecze. Na przyszły rok będzie jak znalazł. Wiśnie z tego kompotu są twarde i spokojnie nadają się do ciast czy innych deserów, ale równie dobrze smakują same. Kompot jest koncentratem, więc należy go rozpuścić do odpowiedniej preferowanej słodkości.


SKŁADNIKI :
  • 3 kg wiśni
  • 3 litry wody
  • 3 szklanki cukru
Wiśnie wydrylować.
Słoiki dokładnie umyć i wyparzyć. 
Do czystych słoików nakładamy do 2/3 wysokości wiśnie.
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy przez 5 minut.
Każdy słoik z wiśniami zalewamy do pełna gorącą wodą z cukrem, zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia. 
Następnie zimne słoiki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą tak by sięgała do dekielków i gotujemy do momentu pojawienia się w wodzie bąbelków.  Gorące słoiki wyjmujemy z wody i stawiamy na ściereczce do góry dnem, czyli na dekielkach. Kiedy ostygną wynosimy w ciemne miejsce.

2 komentarze:

  1. Też w tym roku narobiłam kompotu z wiśni duuuzo :)
    uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ja też narobiłam i przez urlop a później robienie dalszych przetworów nie miałam kiedy przepisu wstawić. :-)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.