8 września 2013

Kurczak na butelce piwa z warzywami

Jeden z najsmaczniejszych obiadów, wszystko upieczone w jednym naczyniu. Cóż chcieć więcej cały bukiet warzyw i do tego soczysty kurczak. Danie idealne na niedzielny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi przy piwie.


SKŁADNIKI ;
  • 1 kurczak około 1,7 kg
  • mała butelka piwa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała średnia marchewka
  • 2 małe cebule
  • mała główka czosnku
  • 4 duże ziemniaki
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
  • olej
Kurczaka dzień wcześniej posmarować olejem, obsypać solą, pieprzem, papryką ostrą i bardziej obficie papryką słodką. Dokładnie go natrzeć, włożyć do dużej miski, nakryć pokrywką lub owinąć miskę folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
Kiedy kurczak jest już zamarynowany przygotowujemy warzywa.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w średnie kawałki.
Cukinię myjemy i kroimy na około 1 centymetrowe plastry.
Marchewkę obieramy i kroimy na słupki.
Cebule również obieramy i kroimy na ósemki.
Ziemniaki obieramy i kroimy na średnie kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Dużą blachę do pieczenia wykładamy rękawem do pieczenia tak by było jej spory nadmiar z każdej strony.
Wykładamy wszystkie naszykowane warzywa i ząbki czosnku w błonkach (nie obieramy go).
Wszystko dokładnie oblewamy olejem, solimy, pieprzymy i delikatnie obsypujemy papryką słodką. Mieszamy, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach.
Po środku warzyw robimy troszkę miejsca i stawiamy tam butelkę z piwem na której sadzamy kurczaka.


 Wystającymi kawałkami folii do pieczenia przykrywamy warzywa.



Delikatnie przenosząc blachę wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy przez 80 minut.
Następnie odkrywamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez około 15-20 minut.
Najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego piwa.




1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.