21 listopada 2013

Ryba zapiekana z ziemniaczkami, marchewką, czosnkiem i cebulką

Obiad typu szybko i zdrowo, wszystko upieczone w jednym naczyniu, więc zmywania dużo nie ma. Idealne dla studentów, jak i osób zapracowanych. Rybkę możemy dać taką jak najbardziej lubimy, ja akurat miałam świeżego bąka, więc go użyłam do tego dania. Czosnku jest dość dużo, ale my tak właśnie lubimy, nie czuć go zbytnio po upieczeniu bo robi się słodki i łagodny do jedzenia. 


SKŁADNIKI :
  • 1 łyżka masła
  • 300 g marchwi
  • 300 g cebuli
  • 500 g ziemniaków
  • 3 małe główki czosnku (60 g)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżki pieprzu
  • 5 łyżek oleju
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka imbiru (świeżego startego lub suszonego mielonego)
  • 1/2 łyżki rozmarynu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • świeża ryba (u mnie bąk około 1,20 kg mogą być też 2 mniejsze jeśli chcemy 4 filety)
  • sól, pieprz
Rybę odfiletować (można użyć gotowych świeżych filetów). Posolić i popieprzyć z obu stron, polać sokiem z cytryny i odstawić na czas przygotowania warzyw.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Marchewkę i ziemniaki pokroić w dość duże kawałki, cebulkę w ósemki, a czosnek jeśli mały zostawiamy całe ząbki, duże przekroić na pół. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia posypać solą, pieprzem, imbirem i rozmarynem, zalać olejem i śmietanką, przemieszać łyżką. Na warzywa ułożyć rybkę.


Wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem przez 45 minut, następnie odkryć i dopiec jeszcze 15 minut.
Gotowe danie można posypać natką pietruszki lub koperkiem.


2 komentarze:

  1. Z tego co zrozumiałem miałaś: świeżego bąka. A co wypuściłaś go, złapałaś i do gara? Piszesz, ze nie czuć go po upieczeniu.A może trzeba było przewierzyć pomieszczenie po bąku, i też go nie było by czuć, po co do razu piec? Bąkem się nie najesz ale możesz się zatruć!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.