13 grudnia 2013

Ciasto Kostka Rubika

Jak tylko zobaczyłam to ciasto w internecie, to wiedziałam, że muszę je upiec. Przepis znalazłam tutaj, ale zmieniłam go w zasadzie od A do Z, gdyż przepisy na biszkopty mam swoje sprawdzone, a krem maślany z samego masła i cukru nie przypadł mi do smaku. Przeszukałam internet i na forum cin cin znalazłam przepis na pyszny krem maślano - jajeczny. Już wiem, że każdy tort mojego wykonania, będzie od teraz z takim kremem. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, choć troszkę pracochłonne. Mi problem sprawiły galaretki, gdyż każda w innym czasie tężała, choć były prawie w jednym momencie rozmieszane. Jeśli macie liczną rodzinę to najlepiej rozłożyć mieszanie galaretek każdemu i będzie szybciej. Kostka Rubika przeszła moje najśmielsze oczekiwania smakowe, ciężko poprzestać na jednym kawałku. Po prostu niebo w gębie.


BISZKOPT JASNY :
  • 3 jajka
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiła to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki ( u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 20 minut). Zimny biszkopt pokroić na 15 w miarę równych pasków.


BISZKOPT KAKAOWY :
  • 5 jajek
  • 10 płaskich łyżek cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki kakao
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z jajek oddzielić żółtka od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku dalej ubijając, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać, robiła to na najniższych obrotach miksera. Spód blaszki ( u mnie 24x24) wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować margaryną i wysypać mąką. Boki zostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka (około 30 minut). Po ostudzeniu przekroić biszkopt na 2 blaty.


KREM MAŚLANO - JAJECZNY :
  • 2 całe  jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowy)
  • szczypta soli
  • 200 g masła (miękkiego w temp. pokojowej)
  • 20 ml spirytusu lub wódki
Całe jajka wbić do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i sól. Postawić ten garnek na garnku większym wypełnionym do 1/4 wysokości wodą (garnek z jajkami , ma nie dotykać wody). Tak przygotowane garnki postawić na małym ogniu, aby woda się gotowała i wytwarzała się  pomiędzy garnkami para. Na najwyższych obrotach miksera miksować , aż cukier się całkowicie rozpuści, masa zrobi się biała i bardzo puszysta. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Kiedy masa jajeczna jest zimna w misce miksujemy masło do puszystości i następnie dodajemy do niego wciąż ucierając po łyżce masy z jajek. Do tak utartego kremu wlewamy bardzo powoli alkohol i miksujemy do połączenia (jeśli ciasto ma być dla dzieci alkohol można pominąć). Krem podzielić na 3 części.


DODATKOWO
  • 6 różnokolorowych galaretek (u mnie Brzoskwiniowa, Truskawkowa, Pina Colada, Blue Curacao, Mojito, Pink Margarita)
  • po 200 ml wrzącej wody na każdy smak 
Do miseczek wlewać po 200 ml gorącej wody i wsypywać po jednej galaretce, mieszać do momentu, aż proszek dokładnie się rozpuści. Jeśli używamy galaretek Pina Colada, Blue Curacao, Mojito, Pink Margarita to wtedy rozpuszczamy je w pierwszej kolejności, gdyż dłużej będą zastygać niż zwykłe.
Galaretki odstawiamy na bok do momentu, aż zaczną tężeć, będą gęste ale jeszcze płynne.
W międzyczasie, gdy galaretki tężeją przygotowujemy ciasto.


PONCZ :
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku np malinowego
Do wody wlać sok i wymieszać. 

W blaszce w której piekliśmy ciasto na dnie zostawiamy jeden blat kakaowy i nasączamy go połową ponczu i smarujemy 1/3 częścią kremu maślano - jajecznego. W miarę równych odstępach układamy 8 pasków ciasta jasnego i delikatnie od góry każdy pasek wysmarować drugą częścią kremu. Miejsca pomiędzy paskami ciasta uzupełniać po kolei inną tężejącą galaretką. Każdy wylany pasek z galaretki przykrywamy pozostałymi 7 paskami ciasta jasnego i miejsca pomiędzy tymi paskami zalewamy resztą galaretek w innej kolejności niż warstwa niżej, aby takie same galaretki nie były obok siebie. 


Tak przygotowane ciasto odkładamy do momentu, aż stężeją całkowicie galaretki i wtedy smarujemy całość pozostałym kremem i przykrywamy drugim ciemnym biszkoptem. Nasączamy pozostałym ponczem i przygotowujemy polewę.


POLEWA :
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki stołowe śmietany 30 %
Na parze robimy polewę tzn. w garnku zagotowujemy odrobinę wody, na garnek kładziemy miseczkę (najlepiej metalową, ale może też być szklana), wkładamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dodajemy masło i śmietanę. Od czasu do czasu mieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. 
Gorącą polewą zalewamy po wierzchu ciasto, dodatkowo można posypać kolorową posypką.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, jeśli zdążycie bo szybko znika.
  





18 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie, świetna propozycja :) Na pewno do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. sporo pracy ale efekt bajeczny
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Ci wyszło! Cieszę się, że mój pomysł się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne, kolorowe to ciacho! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ wspaniały efekt. Chyba nikt takiemu ciastu nie mógłby się oprzeć.

    OdpowiedzUsuń
  6. superowe! wykorzystam przepis ,tylko w biszkopcie nie ma proszku do pieczenia ...pieczesz bez???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak piekę bez proszku do pieczenia, używam dużych wiejskich jajek. Jeśli pieczesz na sklepowych i obawiasz się, że Ci nie wyrośnie dostatecznie możesz oczywiście wsypać po płaskiej łyżeczce. Pozdrawiam

      Usuń
  7. super ciasto; zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekne jest to ciasto,ja robilam podobne,ale tylko ciasto i masa ,a z galaretkami to juz mistrzostwo swiata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam to kolorowe z masą serową i zapisane do zrobienia :)

      Usuń
  9. Super ciasto ,napewno yrobie i napewno bedyie pzsyne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do podzielenia się wrażeniami i zdjęciem :)

      Usuń
  10. mam jeszcze takie pytanie: Jak myslisz czy dobrze tez wyjdzie w dużej blaszce? tzn 25x36 cm czy nieco zwiększyć ilośc składników na ciasto i krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tak dużej blaszki zdecydowanie trzeba zwiększyć ilość składników. Proponuje skorzystać z tej przeliczarki http://przeliczarka.heroku.com/ :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciacho pyszne :) robiłam na swoje urodzinki :) ale ne ukrywam ze jest czasochlonne :)
    pozdrawiam
    Maryjka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.