12 grudnia 2013

Zupa ogórkowa

Zupy to lubię najbardziej, ogórkowej dawno nie było, więc w obecną pogodę wydała mi się idealna. Najlepsza na domowych ukiszonych ogórkach, sklepowe przeważnie są bardzo słone. Kwaśno - słodka to nasz smak i obowiązkowo dużo koperku. Ogórkowa zimą i jesienią ogrzewa i dodaje energii.


SKŁADNIKI :
  • 400 g mięsa wieprzowego np z łopatki
  • 1 i 1/2 litra wody
  • 3 średnie marchewki
  • 1/2 średniej  pietruszki
  • 5 średnich (ale nie wielkich) ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbków czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • słoik ogórków kiszonych (około 6 dużych sztuk)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (może być mrożony) 
  • sól, pieprz
Mięso umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka i zalać wodą, podstawić na średnim ogniu. 
Marchewki, pietruszkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. 
Marchewki pokroić w półplasterki, pietruszkę i ziemniaki w niedużą kostkę.
Czosnek posiekać na plasterki,  cebulę w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, przesmażyć przez 2 minuty, następnie dorzucić marchew, pietruszkę i ziemniaki, wsypać sól i pieprz i smażyć jeszcze około 3 minut. Tak przygotowane warzywa przełożyć do zupy, na patelnię wlać wazówkę gorącego wywaru i łyżką przemieszać, aby zebrać wszystkie smaki ze smażenia, przelać z powrotem do garnka. Gotować zupę, aż ziemniaki będą prawie miękkie, a w międzyczasie ogórki zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
W momencie kiedy ziemniaki są ugotowane dodajemy starte ogórki i gotujemy przez 10 minut.
Po tym czasie do kubeczka wlewamy troszkę gorącej zupy i dodajemy do niej śmietanę, szybko mieszamy i przelewamy do garnka, dodać cukier i łyżkę masła, wszystko przemieszać, na koniec wsypać koperek. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyż smak zależy od ogórków.


1 komentarz:

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.