31 stycznia 2014

Bułki śniadaniowe rosnące nocą

Przy niewielkim wysiłku możemy sami w domu upiec smaczne bułeczki. Ten przepis jest idealny jeśli chcemy mieć rano cieplutkie pieczywo. Na pewno dzieci ucieszyłyby świeżutkie, pachnące bułeczki na śniadanie do szkoły. Przepis jest bardzo łatwy, bułeczki formujemy wieczorem, a rano pieczemy. Są bardzo smaczne. Przepis znalazłam tutaj.


SKŁADNIKI :
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • mleko do posmarowania bułek
Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy kopczyk, a na środku dołek do którego wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy 50 ml mleka. Przysypujemy delikatnie mąką, którą mamy po boku i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy sól, resztę mleka i roztrzepane jajko, wyrabiamy gładkie zwarte ciasto przez około 5 minut, po czym dodajemy masło i wyrabiamy kolejne 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne i dobrze napowietrzone. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z nich okrągłe bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy na noc w chłodne miejsce np do lodówki lub tak jak ja zimą na strych. 
Na 30 minut przed pieczeniem bułeczki wystawiamy do ciepłego, bez przeciągów miejsce, aby nabrały temperatury pokojowej i piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. 
Bułki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i pieczemy przez około 8-10 minut, aż będą rumiane.


 Bułki są mięciutkie i puszyste.



3 komentarze:

  1. Wyglądają super! Muszę w końcu zacząć piec sama, bo to kupowane pieczywo jest coraz gorsze. :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.