31 stycznia 2014

Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem na słodko

Z dzieciństwa pamiętam, że zawsze w piątek na obiad była smażona rybka w panierce z kartoflami i dodatkiem była surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, doprawiona cukrem na słodko. W szkolnej stołówce też serwowali taką. U mnie obecnie też nie może jej zabraknąć, bo to moja ulubiona surówka, kwaśna, ale słodka. Wszystko oczywiście zależy od kapusty jaką użyjemy i własnego smaku.


SKŁADNIKI :
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebulka
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Do miseczki wkładamy kapustę. Na tartce o dużych oczkach ścieramy jabłko wraz ze skórką  i dodajemy do kapusty. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Wsypujemy cukier i pieprz, dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 30 minut, po czym ewentualnie doprawiamy jeszcze pieprzem i cukrem.

4 komentarze:

  1. uwielbiam kiszoną kapustę, ale rzadko jadam ją na słodko. musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, uwielbiam ją od dzieciństwa :)

      Usuń
  2. Bardzo fajna taka surówka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.