9 stycznia 2014

Orzechowiec z masą orzechową

Ciasto orzechowe to coś czemu ciężko się oprzeć. Na blogu było już wcześniej tutaj i tutaj, ale że kilku osobom masa budyniowa wychodziła za rzadka w tym roku ją udoskonaliłam na dużo bardziej gęściejszą i do tego o smaku orzechów. Wyszło jeszcze pyszniejsze niż wcześniej.


CIASTO :
  • 500 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżeczka sodki
Mąkę i sodkę wymieszać, przesiać na stolnicę, dodać margarynę i posiekać do uzyskania kruszonki. Następnie wbić jajka, wsypać cukier i dodać miód. Wyrabiać do uzyskania gładkiego ciasta. Podzielić je na 2 równe części.
Blaszkę (moja  32x20) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp.180 stopni.
Jedną część ciasta wylepiamy przygotowaną formę. Pieczemy około 20-25 minut.


 

POLEWA ORZECHOWA : 
  • 200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g margaryny
Margarynę stopić w garnku lub na patelni, dodać miód i cukier, na końcu wsypać orzechy. Wymieszać wszystko razem, tak by orzechy oblepiły się powstałym syropem.
Blaszkę taką samą jak przy pierwszej części ciasta, również wykładamy  papierem. Wylepiamy ją drugą cześcią ciasta, na wierzch wylewamy przestudzoną polewę orzechową i równo rozprowadzamy (uważać, aby za bardzo nie ostygła bo orzechy z cukrem mogą się wtedy za bardzo zlepić i ciężko będzie je rozsmarować). Piec w temp. 180 stopni przez około 20-25 minut.



BUDYŃ : 
  •  1/2 litra mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g  mąki pszennej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g masła 
Odlać szklankę mleka i  rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Resztę mleka zagotować z masłem i cukrem. Następnie wlać mleko z mąkami i na najwyższych obrotach miksera z końcówkami do ciasta gęstego miksować gorący budyń około 3 minut, później wsypać zmielone orzechy i miksować jeszcze około 2 minut.
W blaszce położyć pierwsze upieczone ciasto miodowe, wylać na nie gorący budyń i przykryć ciastem z polewą orzechową. Odstawić do zastygnięcia budyniu.
Ciasto najlepiej upiec minimum 24 godziny wcześniej, gdyż z plackami miodowymi jest tak, że im dłużej leżą tym są kruchsze i lepsze.
 



2 komentarze:

  1. Piekę ten placek w domu od dawna i jest fantastyczny. Ja tylko jeszcze polewam masa z cukierków Krówki co nadaje temu ciastu trochę więcej słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekę ten placek w domu już od dawna i jest fantastyczny. Tylko w moim przepisie na wierzchu jest masa zrobiona z cukierków Krówka co nadaje mu więcej słodyczy. Przez tą masę wydaje się mi dużo lepszy :) A ta masa to: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki mleka i 150g Krówek. Wszystko razem rozpuszczam i polewam placek, polecam spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.