10 stycznia 2014

Schab pieczony z morelami i śliwkami suszonymi

Pamiętacie mój konkurs urodzinowy? Pisałam w nim, że świetne przepisy przysłała Pani Mariola, lecz niestety żadne z jej zgłoszeń nie spełniało warunków. I tak właśnie na święta upiekłam schab nadziany morelami i śliwkami z jednego ze zgłoszonych przepisów. Był pyszny, idealny na kanapki, ale równie dobrze sprawdzi się grubiej pokrojony na gorąco jako danie obiadowe. Ja troszkę przesadziłam z wsadem owocowym, bo pchałam ile wlazło, dlatego taka rada, aby dziurkę w mięsie zrobić wąskim nożem, a nie tak jak ja szerokim. 
 Przepis dołączam do akcji zorganizowanej przez Kuchenne Fascynacje "Domowy wyrób".


SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
  • 1 kg schabu wąskiego
  • 70 g śliwki suszonej
  • 70 g moreli suszonej
  • 20 g soli peklowej
  • 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
Schab myjemy i osuszamy, ostrym nożem przez środek robimy nacięcie w które wpychamy suszone owoce. Morele możemy upychać na zmianę ze śliwkami, lub do połowy włożyć śliwki a później morele, jak kto woli. 
Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, paprykę, majeranek i starty czosnek. Wszystko razem mieszamy, można to zrobić w moździerzu. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy nadziany schab, owijamy w folie spożywczą i wkładamy na 24 godziny do lodówki.


SKŁADNIKI DODATKOWE :
  • 2 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju (dałam winogronowy)
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
Marchew, cebule i czosnek obieramy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy całe ząbki czosnku, marchewki pokrojone na plastry o grubości centymetra i cebulkę pokrojoną w grubą kostkę. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać olej z masłem i włożyć zamarynowany schab, obsmażyć go na dużym ogniu z każdej strony, aby pozamykały się pory w mięsie i schab nie był suchy.
Schab po takiej obróbce termicznej układamy na warzywach, polewamy tłuszczem z patelni i podlewamy wodą. Naczynie zamykamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50 minut z przykryciem, po czym zdejmujemy pokrywkę, schab polewamy miodem i dopiekamy już bez przykrycia jeszcze przez 15 minut.


Schab może być jako danie mięsne na obiad lub tak jak w moim przypadku wędlina. 

Domowy Wyrób


3 komentarze:

  1. Piekę schab z morelami i śliwkami, uwielbiam to połączenie.
    A wiesz, że jeśli używa się soli peklowej to nie powinno się potem takiej potrawy piec w temperaturze wyższej niż 100 stopni? Ja pekluję tylko do gotowania albo wędzenia. Gdy piekę mięso to soli peklowej nie używam. Wytwarzają się jakieś szkodliwe substancje, mówił mi o tym jakiś czas temu znajomy rzeźnik. Wcześniej zupełnie o tym nie myślałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja sól sprawdziłam zawiera sól morską i azotyn sodu, nie słyszałam Asiu wcześniej od nikogo, o tym co piszesz. Moja babcia od lat piekła mięso tak marynowane, ja zresztą też już ładnych parę lat tak robię. choć zdarza się też , że pekluję w zwykłej soli i wtedy mięsko ma już inny smak i wygląd. Dziękuję za komentarz i informację, zawsze warto coś nowego się dowiedzieć :-)

      Usuń
  2. Świetny przepis!!! Schabik wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym zjadła...
    ,niestety mój Małżowinek nie lubi mięs na słodko....:-( Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.