14 marca 2014

Ciasto śmietankowe z galaretkami

Ciasto lekkie, kolorowe, kwaskowe od owoców. Idealne na letnie upalne dni, ale również zimą, aby przywołać smaki lata. Możemy je zarówno zrobić z mrożonych jak i świeżych owoców. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. Do zrobienia małych galaretek użyłam plastikowych foremek do mrożenia lodu z silikonowym dnem.


 GALARETKI Z JAGODAMI :
  • galaretka gruszkowa
  • 200 ml wrzącej wody
  • 1 szklanka jagód leśnych
Galaretkę rozpuścić dokładnie w wodzie, a następnie powlewać w foremki od mrożenia kostek lodu i odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Kiedy już będzie robiła się gęsta wkładamy do każdej galaretki po 4 jagody (jeśli używamy mrożone to ich wcześniej nie rozmrażamy tylko wrzucamy takie prosto z zamrażarki. Odstawiamy foremki w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

BISZKOPT :
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Budyń przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesiany budyń i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy do blaszki 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę.

BEZA :
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 płaska łyżeczka stopionej margaryny lub oleju
Za pomocą miksera białka ze szczyptą soli ubijamy stopniowo dodając po łyżce cukru na sztywną pianę. Następnie wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną, dodajemy ocet i margarynę (olej)  i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez dosłownie chwilkę tylko do połączenia się składników.
Tak przygotowana bezę wykładamy na biszkopt i delikatnie za pomocą wykałaczki przemieszać. Piec 45 - 50 minut.

PIANKA ŚMIETANKOWA :
  • 1 galaretka zielona (u mnie miętowo-jabłkowa)
  • 200 ml wrzącej wody
  • 1 śmietanka Śnieżka
  • 200 ml zimnego mleka
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do momentu, aż zacznie tężeć, w miedzy czasie powyjmować z foremek galaretki z jagodami. Gdy zielona galaretka będzie już robiła się gęstawa mleko ubijamy ze śnieżką i jak będzie sztywna śmietanka wlewamy tężejącą galaretkę. Na upieczony biszkopt wylać masę śmietankową i powtykać w nią galaretki. Wstawić do lodówki.

DEKORACJA :
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
  • 400 ml wrzącej wody
  • wiórki czekoladowe
  • maliny lub truskawki
Galaretki malinowe lub truskawkowe dokładnie rozpuszczamy w wodzie i odstawić na bok, aż będą tężeć, na tyle że da się je jeszcze wylać na ciasto. W miedzy czasie gdy galaretki tężeją, kroimy truskawki na mniejsze części, maliny można zostawić całe i układamy na piance śmietankowej. Posypujemy po wierzchu wiórkami czekoladowymi, a gdy galaretki będą gotowe wylać je na wierzch. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.