Ciasto lekkie, kolorowe, kwaskowe od owoców. Idealne na letnie upalne dni, ale również zimą, aby przywołać smaki lata. Możemy je zarówno zrobić z mrożonych jak i świeżych owoców. Bardzo ładnie prezentuje się na stole. Do zrobienia małych galaretek użyłam plastikowych foremek do mrożenia lodu z silikonowym dnem.
Galaretkę rozpuścić dokładnie w wodzie, a następnie powlewać w foremki od mrożenia kostek lodu i odstawić do momentu aż zacznie tężeć. Kiedy już będzie robiła się gęsta wkładamy do każdej galaretki po 4 jagody (jeśli używamy mrożone to ich wcześniej nie rozmrażamy tylko wrzucamy takie prosto z zamrażarki. Odstawiamy foremki w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
BISZKOPT :
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru
Budyń przesiewamy.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy, aż cały cukier się rozpuści. Do tak ubitej piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Na samym końcu dodajemy przesiany budyń i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy, aby tylko składniki się połączyły.
Tak przygotowany biszkopt wylewamy do blaszki 24 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i przygotowujemy bezę.
BEZA :
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 1 płaska łyżeczka stopionej margaryny lub oleju
Tak przygotowana bezę wykładamy na biszkopt i delikatnie za pomocą wykałaczki przemieszać. Piec 45 - 50 minut.
PIANKA ŚMIETANKOWA :
- 1 galaretka zielona (u mnie miętowo-jabłkowa)
- 200 ml wrzącej wody
- 1 śmietanka Śnieżka
- 200 ml zimnego mleka
DEKORACJA :
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
- 400 ml wrzącej wody
- wiórki czekoladowe
- maliny lub truskawki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.