15 kwietnia 2014

Galantyna z kurczaka

Wczoraj był post jak z kurczaka wyjąć kostki, dziś natomiast już przepis na galantynę do której właśnie taki kurczak nam będzie potrzebny. Całkowicie drobiowa wędlina, bardzo smaczna i delikatna. Idealna dla dzieci, jak i osób na diecie. Przepis znalazłam kiedyś na portalu Polska gotuje, ale niestety został już usunięty, więc nie mogę podać do niego linka. Takie domowe wędliny są przepyszne i zdrowe, więc zachęcam do produkcji.
 Przepis dołączam do akcji zorganizowanej przez Kuchenne Fascynacje "Domowy wyrób".


SKŁADNIKI :
  • kurczak o wadze około 2 kg
  • przyprawa do kurczaka (mała torebka)
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Kurczaka luzujemy z kości (instrukcja krok po kroku tutaj). Układamy go skórą do dołu i delikatnie rozbijamy mięso piersi. Następnie kurczaka obsypujemy przyprawą do kurczaka, przez chwilkę masujemy i następnie wkładamy do miski, przykrywamy szczelnie np folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie kurczaka wyjąć z lodówki, aby załapał temperaturę pokojowa i przygotowujemy farsz. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy kaszę mannę, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/4 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Za pomocą rąk dokładnie wyrabiamy masę i na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku jeszcze solą i pieprzem. 
Kurczaka rozkładamy na czystym blacie kuchennym lub dużej desce skórą do dołu i nakładamy na niego przygotowany farsz, zostawiając po bokach piersi wolny margines. Zwijamy kurczaka jak najściślej w roladę, farsz który może nam wychodzić przy zwijaniu upychamy palcami do środka, zwinięta rolada powinna być dokładnie opatulona skórą, czyli najlepiej delikatnie ją przy końcu troszeczkę oderwać i naciągnąć. Tak przygotowaną roladę owijamy ściśle w folię do pieczenia i następnie wkładamy w siatkę do wędlin (przyda tutaj się pomoc drugiej pary rąk). Zawiązujemy siatkę z obu stron i wkładamy roladę do keksówki. 


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, a następnie wkładamy do niego keksówkę z roladą i pieczemy przez około 90 minut.
Gorącą upieczoną roladę wyjmujemy z keksówki i wieszamy do całkowitego wystudzenia nad zlewem.


Jak już rolada ostygnie to najlepiej włożyć ją jeszcze na 24 godziny do lodówki, aby dobrze stężała.

Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. Rewelacja! Dzisiaj robie ale nie mam siatki :-( Czym ja zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dobrze obwiązać sznurkiem lub po prostu upiec bez siatki, ale wtedy należy bardzo ściśle zawinąć w folię, tak by nie miało prawa się rozwinąć w czasie pieczenia. Siatki są dostępne w marketach i dobrych pasmanteriach :)

      Usuń
  2. ja dodaję d uuuużo natki pietruszki rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka jest ta folia do pieczenia,czy to ta folia spożywcza na rolce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie jest folia spożywcza, nazwa to rękaw do pieczenia :)

      Usuń
  4. A w jaką folię to trzeba zawinąć,bo nie bardzo kojarzę folię do pieczenia, czy to chodzi o tę folię spożywczą na rolce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie to nie jest folia spożywcza, nazwa to rękaw do pieczenia :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.