30 kwietnia 2014

Śmietanowiec bananowo-malinowo-cytrynowy

Pyszne ciasto ze śmietany, przypomina sernik, ale jest bardziej delikatne i lekkie. Znalazłam je na tym blogu, zmieniłam smaki na owocowe i pozostałe żółtka, aby się nie zmarnowały dodałam do ciasta. Śmietanowiec wart polecenia, nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Idealne na każdą okazję i łatwe do zrobienia.


CIASTO :
  • 6 żółtek (białka odłożyć w 3 osobnych miseczkach po 2)
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g margaryny 
 Do mąki wsypać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wszystko przemieszać, dodać posiekaną na kawałki margarynę i posiekać wszystko przez chwilę do utworzenia się kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść zwarte ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Każdą część owinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 20 minut.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, blaszkę (u mnie 32x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia
Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy to którego jest więcej czyli 2/3 i na tarce jarzynowej o dużych oczkach ścieramy do blaszki i równomiernie rozprowadzamy. Lekko dociskamy i nakłuwamy całe ciasto za pomocą widelca. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 10 minut, po czym wyjmujemy i przygotowujemy masy śmietanowe.

MASA BANANOWA :
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń bananowy z cukrem
  • 400 g śmietany 18 %
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką bananową. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto.

MASA MALINOWA :
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń malinowy bez cukru
  • 400 g śmietany 18 %
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką malinową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę bananową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.

MASA CYTRYNOWA :
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń cytrynowy bez cukru
  • 400 g śmietany 18 %
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż ubijając wsypujemy po łyżce cukru. Kiedy cały cukier się rozbije wsypujemy proszek budyniowy i na niskich obrotach mieszamy, na koniec dodajemy śmietanę i znów na najniższych obrotach miksera miksujemy tylko do połączenia się śmietany z pianką cytrynową. Tak przygotowaną masę wykładamy po łyżce na masę malinową, delikatnie rozprowadzamy, aby było w miarę równo.

Wyjmujemy z zamrażalnika drugą część ciasta ścieramy na tartce o grubych oczkach i posypujemy delikatnie na wierzchu masy cytrynowej.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez około 60-70 minut, aż masa będzie ścięta.
Upieczone ciasto zostawiamy w wyłączonym piekarniku na 60 minut, po czym możemy wyjąć. Najlepiej zostawić na szafce na minimum 12 godzin, aby dobrze ostygło i się zwarło.


6 komentarzy:

  1. Super wygląda to ciasto, oj zjadłabym taki kawałek :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow- no to tym razem ja muszę zrobić Twoją wersję:) Wygląda wspaniale- tak wiosennie i słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śmietanowiec zawsze robiłam w wersji z budyniami waniliowymi, a tu taka przyjemna odmiana :) Musi być pysznie, bo wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem że można zmieniać smaki budyni i zrobić 2 pianki zamiast trzech? Budyń na 0,5l mleka? Śmietanka schłodzona? Cukir kryształ? Przesiewamy sypkie składniki? Łyżki c.waniliowego płaskie/pełne? Łyżeczki proszku pełne/płaskie? Podane wymiary formy są mirzone na dole czy na górze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli coś ma znaczenie to jest to w przepisie zaznaczone, że ma być czubate, czy zimne czy ciepłe. A formy raczej ciężko, aby każdy miał takie same, więc używa najbardziej przybliżonej, stąd dla pomocy podaje wymiar w którym ja piekłam.

      Usuń
    2. Anonimowy/a słusznie dopytuje o szczegóły, gdyż są niezmiernie ważne. Przy okazji widać, czy to tylko blog z przepisami, czy właścicielka piecze ciasta samodzielnie :D

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.