28 maja 2014

Zapiekanka gołąbkowa z grzybami

Dziś świetny pomysł na obecnie zaczynający się sezon grzybowy. Pyszna zapiekanka przypominająca w smaku gołąbki, ale bez sosu za to z aromatem lasu. Przepis podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdyż znalazła taką zapiekankę w Leśnym zakątku. Danie jest nieskomplikowane, ale za to pożywne i bardzo smaczne. Mąż nie mógł się powstrzymać przed dokładkami. Zapiekankę zarówno można zrobić w okrągłym jak i podłużnym naczyniu. Polecam, może zdjęcie Was zachęci, bo jak ja na nie patrze to głodna się robię.


SKŁADNIKI :
  • nieduża główka kapusty
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g świeżych grzybów leśnych (mogą też być z zalewy solnej)
  • 3 duże cebule
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 jajko
  • 1 szklanka ryżu (najlepszy parboiled)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
W dużym garnku zagotowujemy wodę  z odrobiną soli. Z kapusty wycinamy głąba i zdejmuje brzydkie liście wierzchnie. Kapustę wkładamy do wrzącej wody i na małym ogniu parzymy kilka minut. Ostrożnie, aby się nie poparzyć zdejmujemy po kolei po kilka sparzonych miękkich listków i odkładamy na druszlak. Resztę parzymy dalej, aż kolejne zmiękną. I znów zdejmujemy, i tak aż całe listki oddzielimy. 
Następnie z każdego listka odkrawamy twarde nerwy, i każdy listek kładziemy po kolei na stolnicy i delikatnie wałkiem wałkujemy, aby zrobił się elastyczny.
Z garnka w którym gotowała się kapusta odlewamy 2 szklanki płynu, resztę wylewamy.
Ryż zalewamy tymi 2 szklankami wywaru z gotowania kapusty i gotujemy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.
Cebulki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i łyżkę masła. Wrzucamy cebule i rumienimy na złoty kolor, następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę grzyby, posypujemy łyżeczką jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dusimy, aż grzybki zmiękną i cały sos z patelni odparuje. Tak przygotowane grzybki z cebulką odkładamy w miseczkę na bok.
Na patelni ponownie rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżkę masła i przesmażamy mięso mielone.
Ugotowany ryż przesypujemy do osobnej większej miski i dodajemy przesmażone mięso. Czekamy chwilkę, aż przestygnie, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jajka i szybko ręką mieszamy do połączenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Boczek kroimy w cienkie plastry, kapustę dzielimy na 3 w miarę równe części. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 stopni.
Duże naczynie żaroodporne wykładamy połową boczku. Następnie układamy jedną warstwę kapusty, na nią połowę ryżu z mięsem, następnie połowę grzybków i przykrywamy drugą częścią kapusty. I tak jak wcześniej wykładamy resztę ryżu z mięsem i na to resztę grzybków. Przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty i na wierzch układamy pozostawiony boczek.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut bez przykrycia, gdyby boczek zbytnio się spiekał, naczynie wtedy należy przykryć.
 

Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i zostawić na około 5 minut, aby odpoczęła, następnie kroić i delikatnie wyjmować porcje na talerze.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.