Na naszym grillu nie może zabraknąć sosu czosnkowego z ogórkiem i koperkiem czyli tzw tzatziki. Ketchup i musztarda przeważnie odchodzi na bardzo daleki plan, bo jednak domowy sosik rządzi. Idealny do pieczonych mięs, warzyw jak i kanapek.
SKŁADNIKI :
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 duży ogórek zielony
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 pęczka świeżego koperku
Ogórka obrać cieniutko, wykroić miękki środek z nasionkami, gdyż ma za dużo wody i jest nam zbędny. Przygotowanego ogórka zetrzeć na dużych oczkach tartki i wyłożyć na druszlak, aby zbędna woda odciekła.
Do jogurtu dodajemy cukier, pieprz sól i majonez. Mieszamy do połączenia, następnie dodajemy czosnek, ponownie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ogórki dokładnie odciskamy i dodajemy do sosu czosnkowego. Koperek drobno siekamy przekładamy do sosu. Wszystko dobrze mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.