25 czerwca 2014

Torcik galaretkowy z serkiem i owocami

Na dzień taty wspólnie z dziećmi przygotowaliśmy taki szybki, łatwy, kolorowy deser. Składniki to tylko galaretki, serek homogenizowany waniliowy i owoce. Różne owoce, wiele smaków i mnóstwo witamin. Ten torcik bez pieczenia jest pyszny. Prosto z lodówki dość zbity, jeśli postoi w temperaturze pokojowej rozpływa się w ustach. Jest idealny na lato i upały. Możemy go przygotować zarówno w silikonowej formie do babki, jak i w zwykłej szklanej misce, oczywiście przy każdym naczyniu będzie różnił się kształtem.


SKŁADNIKI :
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 8 malin
  • 2 plastry cytryny bez skórki
  • garść czerwonej porzeczki
  • garść jagód 
  • 6 dużych truskawek
  • 10 czereśni (wyjąć pestki)
  • wrząca woda
Galaretkę cytrynową zalewamy 120 ml wrzącej wody (około 1/2 szklanki) i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Średnią formę silikonową do babki lub szklaną średnią miskę opłukujemy wodą i wlewamy połowę rozpuszczonej galaretki, w której układamy na zmianę obok siebie 1/4 plastra cytryny, malinę itd, wstawiamy do lodówki. Do reszty galaretki dodajemy 100 g serka waniliowego i mieszamy, aż masa się dokładnie połączy. Wyjmuje z lodówki naczynie z galaretką cytrynową i wylewamy masę serkową, wrzucamy do niej porzeczki i wkładamy do lodówki. Następnie galaretkę jagodową rozpuszczamy w 120 ml wrzącej wody, czekamy, aby lekko przestygła. Wyjmujemy z lodówki formę, wylewamy do niej połowę galaretki jagodowej i wsypujemy jagody, wstawiamy z powrotem do lodówki. Do pozostałej galaretki dodajemy 100 gram serka homogenizowanego, mieszamy do połączenia. Wylewamy na galaretkę jagodową i wkładamy w nią czereśnie, chłodzimy w lodówce. Galaretkę agrestową rozpuszczamy w 120 ml wrzącej wody, lekko studzimy, po czym wylewamy połowę na masę z czereśniami i układamy truskawki pokrojone na grubsze plasterki. Chłodzimy. Resztę galaretki mieszamy z pozostałym serkiem i wylewamy na truskawki. Wstawiamy do lodówki i rozpuszczamy ostatnią truskawkową galaretkę w 150 ml wrzącej wody. Studzimy i wylewamy na masę serkową. Chłodzimy całość przez minimum 2 godziny. 


Następnie wyjmujemy z lodówki, kładziemy formę na talerzu do góry dnem i zostawiamy na 10 minut w temperaturze pokojowej, po tym czasie spokojnie torcik powinien wyjść, jeśli by tak się nie stało należy delikatnie go odkleić od ścianek naczynia. Deser jest na tyle sztywny, ze spokojnie możemy to zrobić poruszając go na boki dłonią. 


3 komentarze:

  1. Super deser :-) idealny na lato :-) lubię takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przepysznie wygląda! Taki kolorowy i lekki...mniam, na lato do wypróbowania koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.