Bardzo smaczna sałatka, ma jednak jedną wadę trzeba lubić oliwki. My kiedyś nie lubiliśmy ich, ale z wiekiem smaki się zmieniają i już teraz raz na jakiś czas zjemy ze smakiem. W tej sałatce smakują wybornie i co najważniejsze sałatka bardzo szybko znika ze stołu.
SKŁADNIKI :
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 1 małe opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju
- 3 ogórki kiszone
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- pół małego słoiczka oliwek czarnych (około 15 sztuk)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
Ogórki kiszone kroimy w kostkę, ananasa wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączamy, oliwki kroimy na połówki lub ćwiartki wg własnych upodobań. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Zamarynowanego kurczaka smażymy na duży ogniu i następnie odsączamy na ręczniku papierowym, po czym dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez i ketchup, wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Ja też musiałam się przekonać do oliwek :) Pyszna sałatka, sprawdzi się na imprezach :)
OdpowiedzUsuń