26 czerwca 2014

Sałatka meksykańska z kurczakiem i ananasem

Bardzo smaczna sałatka, ma jednak jedną wadę trzeba lubić oliwki. My kiedyś nie lubiliśmy ich, ale z wiekiem smaki się zmieniają i już teraz raz na jakiś czas zjemy ze smakiem. W tej sałatce smakują wybornie i co najważniejsze sałatka bardzo szybko znika ze stołu.


SKŁADNIKI :
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 małe opakowanie przyprawy do kuchni meksykańskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki kiszone
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa 
  • pół małego słoiczka oliwek czarnych (około 15 sztuk)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, dodajemy miód, olej i przyprawę do kuchni meksykańskiej, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 
Ogórki kiszone kroimy w kostkę, ananasa wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki, kukurydzę odsączamy, oliwki kroimy na połówki lub ćwiartki wg własnych upodobań. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Zamarynowanego kurczaka smażymy na duży ogniu i następnie odsączamy na ręczniku papierowym, po czym dodajemy do reszty składników. Dodajemy majonez i ketchup, wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. 

1 komentarz:

  1. Ja też musiałam się przekonać do oliwek :) Pyszna sałatka, sprawdzi się na imprezach :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.