24 czerwca 2014

Penne z kurkami i brokułami

Danie szybkie, smaczne i nie wymagające zdolności kulinarnych. W smaku dość proste, bez sosu, idealne dla osób zabieganych. Przepis pochodzi ze starego bloga Margarytki.


SKŁADNIKI :
  • 100 g makaronu penne
  • 1 mały brokuł
  • 250 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Kurki oczyszczamy, małe zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju i wrzucamy kurki, solimy i pieprzymy, smażymy na dość dużym ogniu przez 5 minut często mieszając, po czym zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem, aż grzybki będą miękkie. W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzątek i gotujemy, aż będzie miękki, ale nie rozwalający się (około 10 minut). Wyjmuje go łyżką cedzakową na druszlak, wodę ponownie doprowadzamy do wrzenia, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy makaron, gotujemy na al dente, czyli półtwardo. Do gotowych kurek wrzucamy ugotowanego brokuła i makaron wyjmowany prosto z garnka łyżką cedzakową. Delikatnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podawać gorące.
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.