W tym roku za sprawą Pogaduszkowej grupy pierwszy raz zrobiłam ogórki w ketchupie. Skorzystałam z przepisu Małgosi. Ogórki bardzo podobne do zwykłych konserwowych, ale z nutą pikanterii pomidorowej. Na pewno zagoszczą u nas jeszcze nie jeden raz, są bardzo smaczne.
SKŁADNIKI :
Ogórki myjemy i zalewamy w dużej misce lodowatą wodą, zostawiamy na 3 godziny.
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po ząbku czosnku, kawałku (długość połowy małego palca) chrzanu, 1/2 łyżeczce pieprzu ziarnistego i kawałku gałązki z nasionami kopru. Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Gotujemy zalewę.
ZALEWA :
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 8 czubatych łyżek pikantnego lub diabelskiego ketchupu dobrej jakości
Kiedy słoiczki już ostygną, wkładamy do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na gazie i gotujemy do momentu pojawienia się bąbelków. Następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.