21 września 2014

Roladki z tortilli z łososiem, sałatą i ogórkiem zielonym

Szybka, zdrowa i bardzo smaczna przekąska. Moje młodsze dziecko nie mogło się od niej oderwać. Roladki te mogą też być lekkim śniadaniem czy kolacją. Cieszą oko i łaskoczą żołądek.


SKŁADNIKI :
  • 2 placki tortilli szpinakowej
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 liście sałaty masłowej lub lodowej
  • serek puszysty chrzanowy
  • 4 łyżeczki majonezu
  • 1 ogórek zielony
  • pieprz
  • 12 pomidorków koktajlowych
Na desce kładziemy placek tortilli, smarujemy go obficie serkiem o smaku chrzanu i na połowie wykładamy 1/2 łososia . Łososia przykrywamy liściem sałaty, sałatę smarujemy 2 łyżeczkami majonezu, majonez posypujemy pieprzem i układamy na środek cienkie plasterki ogórka. Tak przygotowany placek zwijamy w roladkę, następnie ściśle owijamy go folią spożywczą. Z drugim plackiem postępujemy tak samo jak z pierwszym. 


Zwinięte roladki wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy każdą roladkę na 6 części, czyli razem wychodzi nam 12. Na małe wykałaczki nabijamy po pomidorku koktajlowym i wbijamy w każdą małą roladkę.

1 komentarz:

  1. jadłam coś takiego w hotelu na śniadaniu, teraz mogę to przyrządzać u siebie w domu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.