9 września 2014

Sałatka z porem, szynką, żółtym serem i selerem konserwowym

Prosta, szybka, a zarazem bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans. Przepis podpatrzony na blogu Życie z apetytem.


SKŁADNIKI :
  • 1 długi por
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g żółtego sera
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Z pora odcinamy zieloną część (nie będzie nam ona potrzebna). Białą część myjemy i kroimy w dość cienkie półplasterki. Selera konserwowego i kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do pora. Szynkę konserwową kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tartce jarzynowej o największych oczkach. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wlewamy do miski ze składnikami sałatki i mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, aby się przegryzła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.