18 września 2014

Tort Samolot

Był tort Dorotki sprzed 2 lat, więc kolei na Tomkowy. I tak oto samolot, do którego stworzenia najlepiej zrobić sobie szkic na papierze. Na samolocie tym dekoracja jest bardzo prosta bo tylko krem maślany i pisaki w żelu. Z perspektywy czasu teraz ten tort bym już zrobiła inaczej, np w masie cukrowej, ale w takiej wersji też był pyszny i fan latających obiektów po niebie, był zachwycony. W kolejnych dniach będzie przepis na masę cukrową i zaległe torty właśnie nią zdobione.


Do przygotowania takiego samolotu potrzebne będą:
  • duży prostokątny biszkopt
  • krem maślany kawowy
  • krem maślany cytrynowy
  • pisaki w żelu
  • ewentualnie owoce do przełożenia (tutaj brzoskwinie z zalewy) 
Wykonanie polega na wycinaniu i lepieniu oczekiwanego kształtu wg wcześniej zrobionego szkicu. Oczywiście środek przekładamy kremem. Po wierzchu tort smarujemy ciemniejszym kremem maślanym, wygładzamy na ile umiemy. Przy użyciu pisaków i kremu jasnego robimy napis i szczegóły samolotu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.