Ogórki kiszone to podstawa w naszej spiżarence. Idealnie sprawdzają się do obiadów, sałatek, surówek, na kanapki , na imprezy. Ważne, aby kupować świeżo zerwane ogórki, bez nawozów, mamy wtedy pewność, ze będą jędrne i twarde.
SKŁADNIKI :
- ogórki gruntowe
- czosnek
- marchew
- liście dębu
- liście wiśni
- liście czarnej porzeczki
- korzeń chrzanu
- koper ogrodowy z nasionami
Po tym czasie wodę wylewamy i przygotowujemy słoiki. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku, 3 plasterki marchewki, listek dębu, listek wiśni, listek czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu i kawałek gałązki kopru z nasionami . Następnie układamy jak najściślej ogórki.
Przygotowujemy zalewę.
ZALEWA :
- 3 litry zimnej wody
- 6 łyżek stołowych soli
- 3 płaskie łyżki stołowe cukru
Jeśli nie chcemy, aby ogórki były zbyt kwaśne, to po dwóch tygodniach stania pasteryzujemy je wkładając słoiki do garnka z zimną wodą, na niewielkim ogniu doprowadzamy wodę do 80 stopni i wyjmujemy słoiki z powrotem w ciemne, chłodne miejsce. Pasteryzacja nie jest konieczna, hamuje po prostu proces kiśnięcia ogórków.
RADA
: gdyby płynu do zalania ogórków było za mało to zasada przeliczenia
jest prosta. Na 1 litr wody wsypujemy 2 łyżki stołowe soli i 1 płaską łyżkę
stołową cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.