28 stycznia 2015

Paszteciki drożdżowe z mięsem

Jesienno-zimowe przyjęcia u nas w domu nie mogą obejść się bez rozgrzewającego czerwonego barszczyku. Do towarzystwa jemu zawsze są krokiety i paszteciki. Chrupiące, kruche, drożdżowe ciasto z mięskiem znika ekspresowo.


FARSZ :
  • 250 g chudego mięsa wieprzowego np z łopatki lub szynki
  •  250 g brzuszka wieprzowego z tłuszczykiem
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 średniej pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
Do garnka wrzucamy chude mięso wieprzowe, brzuszek, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty. Wszystko zalewamy taką ilością wody, aby mięso było zakryte. Wsypujemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości.
Ugotowane mięso, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy do wystudzenia, następnie mielimy wszystko w maszynce do mięsa.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na złoty kolor na nim cebulkę, po czym dodajemy do reszty farszu. Dodajemy jajko i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

CIASTO :
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki margaryny
  • 125 ml kwaśnej gęstej śmietany 18 %
  • 15 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Śmietanę delikatnie podgrzewamy (do około 30 stopni), dodajemy do niej drożdże i cukier, dokładnie mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Do mąki dodajemy pokrojoną w niewielką kostkę margarynę, delikatnie za pomocą palców zagniatamy tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy śmietanę z drożdżami i cukrem i sól. Zagniatamy zwarte, gładkie ciasto, przekładamy je do szczelnie zamykanego pudełeczka lub miski i wkładamy do lodówki na około 60 minut.

NA WIERZCH :
  • 1 żółtko
  • mak do posypania 
 Do miseczki wbijamy żółtko i za pomocą pędzelka mieszamy je.

Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na cienkie paski (około 1/2 cm grubości). Na koniec ciasta nakładamy farsz i rolujemy w wałeczek, delikatnie go spłaszczamy i następnie kroimy po skosie na niewielkie paszteciki. 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy paszteciki w luźnych odstępach od siebie. Każdy pasztecik smarujemy za pomocą pędzelka żółtkiem i posypujemy makiem.


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim paszteciki na złoty kolor.

2 komentarze:

  1. Polecam ten przepis.Robilam pierwszy raz paszteciki i muszę przyznać,że robi się je bardzo szybko i są pyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne paszteciki:) Polecam ten przepis nawet osobom z małym doświadczeniem kulinarnym.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.