28 lutego 2015

Karczek pieczony w przyprawach

Na początku powstania bloga pojawił się przepis na pieczoną karkówkę długo marynowaną. Dziś wersja dużo szybsza. Idealna na kanapki, ale również można zrobić sosik i podać grubszy plaster do obiadu.


SKŁADNIK GŁÓWNY:
  • karczek ok 2,2 kg
MARYNATA:
  • 2 małe główki czosnku
  • 30 ziaren jałowca
  • 8 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • 2 łyżki przyprawy do mięs typu delikat
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 60 g soli zwykłej
  • 200 ml wody
  • 4 łyżki oleju
Karczek dokładnie myjemy i osuszamy. Czosnek ścieramy na drobniutkiej tartce lub przeciskamy przez praskę. Do dużej miski wlewamy wodę, olej, dodajemy czosnek, liście laurowe, ziela angielskie, zioła prowansalskie, pieprz mielony, przyprawę do mięs, słodką paprykę i sól. Jałowiec zgniatamy za pomocą noża lub wałka, dodajemy do reszty marynaty. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy karkówkę. Dokładnie wmasowujemy przez około 5 minut marynatę w karkówkę, miskę szczelnie zamykamy (można folią spożywczą) i wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 godziny.
Gdy mięso jest już  zamarynowane, wyjmujemy z miski i zdejmujemy nadmiar marynaty. Następnie wiążemy mięso sznurkiem do wędlin (można użyć też specjalnej siatki). Związany karczek wkładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy.
Układamy tak przygotowany karczek na brytfance i pieczemy w temperaturze 230 stopni, bez termoobiegu przez 120-130 minut. Na dziesięć minut przed końcem pieczenia przecinam folię, aby karczek troszkę się przypiekł. Wyjmujemy gorący z foli i wieszamy na haczyku np. nad zlewem, aby ostygł.


2 komentarze:

  1. Pyszne mięsko :-) na pewno będzie często na moim stole :-) dziękuję Angelika

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis. Mięso pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.