28 lutego 2015

Ryba po grecku

Na blogu znajdują się kotleciki sojowe po grecku i nie mogłoby zabraknąć równie smacznej ryby po grecku. Smak zależny od przyprawienia, albo łagodny, albo bardziej pikantny. Ryba po grecku to mój smak z dzieciństwa, uwielbiamy ją jeść.


SKŁADNIKI :
  • 1 kg filetów rybnych np mintaj
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1/2 dużego selera
  • 1 por
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Pora myjemy i kroimy w półplasterki, marchewki, pietruszkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy liście laurowe i ziela angielskie, smażymy przez 30 sekund i dodajemy przygotowane warzywa. Na średnim ogniu dusimy pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, aby się nie przypaliło. 
Kiedy warzywa są już prawie miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy i dusimy około 3 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą.


W jednej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, do drugiej wsypujemy bułkę tartą i mąkę w proporcji 1:1. Rybę (rozmrożoną) kroimy na mniejsze kawałki, każdy moczymy w jajku z mlekiem, następnie obtaczamy w bułce tartej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor (można też usmażyć we frytkownicy). Usmażone rybki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy 1/3 warzyw, układamy na nie połowę rybek, następnie zakrywamy je drugą 1/3 warzyw i  układamy resztę rybek, wykładamy pozostałe warzywa.


Naczynie żaroodporne zakrywamy i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Danie możemy podawać i na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.