12 marca 2015

Rolada biszkoptowa z musem truskawkowym

Przepis na tę roladę wzięłam z gazety Kobieta i życie z 2008 roku. Przepis pochodzi od mistrza cukiernictwa R. Główki. Możemy ją zrobić z truskawkami, ale także i z malinami. Moja wersja polana czekoladą jest opcją bardzo słodką, jeśli chcemy przełamać słodycz proponuje polać roladę  lukrem cytrynowym. Pamiętajmy, że ciasta na roladę nie wolno przepiec bo będzie pękać przy zwijaniu.


CIASTO :
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do szklanej lub metalowej miski wbijamy jajka, dodajemy oba cukry. Do niewielkiego garnka wlewamy na dno trochę wody, stawiamy na gazie i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimum, na garnku stawiamy miskę z jajkami i na parze ucieramy mikserem, aż masa stanie się jasna i bardzo puszysta. Następnie zdejmujemy miskę z ognia, mąkę przesiewamy i dodajemy po łyżce do masy jajecznej, delikatnie mieszając do dokładnego połączenia się. Blaszkę (u mnie 25x40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego ciasto, równo rozprowadzamy.
Tak przygotowaną blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut, po czym wyjmuje gorące ciasto z piekarnika i rozkładamy na nie od razu wilgotną czystą ścierkę i zwijamy ciasto w rulon (wraz ze ścierką) odklejając papier do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odkładamy na bok.


MUS TRUSKAWKOWY :
  • 1/2 kg mrożonych truskawek (mogą też być maliny)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
Truskawki rozmrażamy. Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją około 4 łyżkami soku powstałego podczas rozmrażania się truskawek. Odstawiamy  na około 10 minut, aby żelatyna napęczniała. Truskawki z resztą soku wkładamy do garnka i stawiamy na niewielkim ogniu, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy cały czas mieszając około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do truskawek napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawiamy mus na bok, aby wystygł i zaczął gęstnieć.
Gdy mus tężeje rozwijamy biszkopt na roladę i rozsmarowujemy na nim mus, zostawiając wolny margines na końcu. Delikatnie, ale dokładnie zwijamy roladę.
Gotową roladę polewamy rozpuszczoną czekoladą , albo smarujemy kwaskowym lukrem. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Roladę można też po prostu posypać tylko cukrem pudrem, ale to robimy już przed samym podaniem na stół.


Poniżej jak zrobić polewę jak na mojej roladzie.

POLEWA :
  • czekolada biała (100 g)
  • 1 łyżka mleka
  • wiórki kokosowe ( u mnie różowe)
Na parze robimy polewę tzn. w małym garnku na dnie gotujemy wodę na wolnym ogniu, na garnek stawiamy szklaną miseczkę (tak by nie dotykała wody) do której wrzucamy czekoladę i mleko i mieszamy, aż dokładnie wszystko się roztopi i połączy na gładką polewę.
Przygotowaną roladę polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.