Na blogu znajduje już się jeden sos do chińszczyzny słodko-ostry. Dziś prostsza wersja i bardziej pikantna czyli sos słodki chili. Łatwy w przygotowaniu, w smaku łudząco podobny do kupnego sosu. Gdyby sos był dla Was za mało słodki, można dodać odrobinę więcej cukru, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić.
SKŁADNIKI :
- 4 papryczki chili
- 4 małe ząbki czosnku
- świeży imbir (około 2 cm)
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 płaskiej łyżeczki papryki słodkiej
Do garnka wlewamy ocet, 1 i 1/4 szklanki wody, dodajemy zblendowane warzywa, cukier, sól, zostawione nasiona papryczki i paprykę słodką. Zagotowujemy i od momentu zawrzenia na mniejszym ogniu gotujemy około 10 minut. Po tym czasie w pozostałej 1/4 szklance wody dokładnie rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się sosu. Zostawiamy jeszcze na ogniu około 2 minut wciąż mieszając, aż sos zgęstnieje. Sos ma wyglądać jak rzadki kisiel, jeśli wyszedł nam za gęsty dolać odrobinkę gorącej wody i zagotować. Gorący sos przelewamy do małych słoiczków lub buteleczek. Mi wyszły 3 słoiczki po koncentracie pomidorowym.
UWAGA : Sos ten możemy przechowywać zamknięty w lodówce przez około 2 tygodnie, jeśli planujemy trzymać go dłużej należy słoiczki zapasteryzować.
Witam. Czy ocet jabłkowy mogę zamienić na zwykły ocet? serdecznie dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzwykły ocet daje inny smak i jest stanowczo za mocny.
Usuń