30 listopada 2015

Sałatka gyros z chipsami, jajkiem i marchewką

Sałatka inna niż wszystkie, gdyż znajdziemy w niej chipsy. Nowość na naszym stole, ale smaczna. Ważne jest, aby chipsy na górę były wysypane tuż przed podaniem na stół, bo inaczej szybko zmiękną i sałatka straci na atrakcyjności. Będzie nadal smaczna, ale jednak chrupiące chipsy dodają jej dodatkowego uroku. Przepis zaczerpnięty stąd, z pewnymi zmianami.


SKŁADNIKI :
  • 5 jajek
  • 3 małe marchewki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 3 małe pomidory
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • przyprawa gyros (mała torebka)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 małe paczki chipsów lay's cebulowych lub paprykowych
  • ketchup pikantny
Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, obsypujemy przyprawą gyros, dodajemy pokrojony na cienkie plasterki czosnek, olej i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na godzinę, po czym smażymy na patelni około 5 minut, wykładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do wystudzenia.
Jajka ugotować  na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w dużą kostkę.
Marchewki w mundurkach ugotować na półtwardo, ostudzić, obrać, pokroić w cienkie słupki.
Pomidory kroimy w kostkę taką mniej więcej jak jajka.
Cebulę i szczypiorek drobno siekamy.
Przygotowujemy sos czosnkowy.

SOS CZOSNKOWY :
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2/3 szklanki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka cukru  
  • sól, pieprz 
Zioła wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, aby się zaparzyły. Po około 5 minutach do wody z ziołami dodać jogurt, majonez i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać na gładki sos. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnych oczkach tartki do sosu. Dodać cukier i wszystko wymieszać dokładnie. Na końcu posolić i popieprzyć do smaku. Sos wstawić na 30 minut do lodówki, aby czosnek się przegryzł.

W dużej salaterce lub dwóch mniejszych układamy kolejno warstwy : 

jajka 
marchewka  
1/2 sosu czosnkowego 
cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem 
kurczak 
1 paczka pokruszonych chipsów
ketchup wg uznania 
pomidory  
reszta sosu czosnkowego
druga paczka pokruszonych chipsów  * 
 
 *  Sałatkę schłodzić w lodówce przez minimum godzinę, drugą paczkę chipsów wysypujemy dopiero przed podaniem na stół. 
 

2 komentarze:

  1. Przepyszna wersja :D A co powiesz na coś takiego? http://salatkagyros.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobilam salatke dodalam tez kapuste pekinska i kukurydze wszystkim bardzo smakowalo dzieki pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.