2 grudnia 2012

Ciasto Kawowe

Będąc dzieckiem zawsze smakował mi u znajomych murzynek. Był taki puchaty i wilgotny, ale nigdy nie miałam na niego przepisu. Przeszukałam internet znalazłam coś podobnego, ale po upieczeniu była totalna klęska i wcale nie przypominało tego ze zdjęcia. Postanowiłam iść do źródła ciasta z dzieciństwa. I po tylu latach rozczarowanie lekkie, bo od znajomej się dowiedziałam że to wcale nie był murzynek, a ja jako dziecko tak sobie o nim myślałam. Okazało się to ciasto z kremem kawowym. Przepis spisałam i postanowiłam je natychmiast upiec w całej okazałości. Dodałam od siebie poncz, bo jak to wiadomo musi być u nas ciasto bardzo mokre. Ciasto wyszło dobre, ale jak dla mnie za słodkie i następnym razem je zmodyfikuję do moich smaków. I niestety już nie przypominało mojego murzynka z dzieciństwa, ale może dlatego, że piekłam na dużej blaszce. W mniejszej i bez kremu pewnie wyszło by bardzo wysokie i pulchne. W cieście jest dużo proszku do pieczenia, ale w ogóle go nie czuć . Ciasto dla osób które lubią bardzo słodkie i kremowe wypieki będzie pyszne.


 
CIASTO : 
  • 7 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 masło roślinne
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao
Masło ucieramy na puszystą masę, a następnie dalej ucierając dodawać po 1 jajku i po 1 łyżce cukru. Ucierać na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobi się gładka, puszysta i cukier się rozpuści. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać. Następnie dodawać po łyżce do masy maślano-jajecznej dalej ucierając na najwyższych obrotach miksera. 
Formę ( u mnie 32x20) wykładamy papierem do pieczenia,  smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (w moim gazowym piecyku piekło się około 70 minut).
Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy na 3 blaty.


KREM :
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 kostki masła roślinnego
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki gorącej wody 
Jajka ubijamy na gładką i puszystą masę. Mleko zagotowujemy z cukrem w wysokim garnku, następnie dodajemy całą masę jajeczną i miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut, wciąż gotując na średnim gazie (tzn. ustawić taki gaz aby masa nie kipiała). Gotową masę ostudzić.

Kawę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy po 1 łyżce zimnej masy jajecznej, wciąż miksując na najwyższych obrotach miksera. Gdy krem jest gładki wlewamy strużką zimną kawę.


PONCZ:
  • 1/2 szklanki likieru czekoladowego lub kawowego
  • 1/2 szklanki wody
 Do likieru dodajemy wodę i mieszamy.


DEKORACJA :
  • kawa cappuccino do dekoracji   


W formie w której piekliśmy ciasto układamy blat ciasta, nasączamy  1/3 szklanki ponczu, wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem, polewamy kolejną 1/3 szklanki ponczu, wykładamy pozostałą 1/2 kremu i przykrywamy ostatnim blatem. Polewamy resztą ponczu i posypujemy (przesiewając przez sitko) kawą cappuccino.
Schładzamy w lodówce.


 

15 komentarzy:

  1. Mam nadzieje, że ktoś opise w smaku i łatwości
    ten bardzo smacznie wyglądający deser.
    Pozdrawiam serdecznie
    mieszkanka Gliwic
    Wikktoria Tymusziska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre ciasto. Krem nie jest ciezki od masla jak niektore :) u mnie wszyscy sie zachwycali. Mieszkanka Warszawy Paulina

      Usuń
    2. Paulina cieszę się że ciasto smakowało.

      Usuń
  2. 1 masło roślinne - czyli ile gram tego masła? 250g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 250g. Chodzi tutaj o takie typowe masło roślinne w żółtym opakowaniu ze słonecznikiem.

      Usuń
  3. a nie można dodać zwykłego masła albo margaryny ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej, ja zawsze na blogu staram się podawać konkretny produkt który akurat użyłam stąd masło roślinne. Ze zwykłym masłem na pewno masa będzie bardziej sztywniejsza, a margaryna to już zależy jaką użyjemy, ważne żeby była sprawdzona do ucierania kremów. :-)

      Usuń
  4. Super pycha, udało sie ;) Chociaż myślałam że jeśli wleje jajka do gorącego mleka wyjdzie jajecznica, a tu wyszła fajna puszysta masa do kremu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie że ciasto smakowało :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. jak powinna wyglądać masa jajeczna po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej jak budyń :)

      Usuń
    2. Ach, to musiałam zrobić coś źle. Masa trochę przypominała budyń później bardziej piankę, która zaczęła się oddzielać (po ostygnięciu przypominała ubite mleko do kawy).

      Usuń
  6. a trzeba dodawać ten poncz??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własna inwencja w każdym przepisie mile widziana

      Usuń
  7. Bardzo fajny szybkie i proste ciasto. Takie są chyba najlepsze :)
    Bardzo dobrą kawę do ciasta polecam kupić sklep etno, świetny wybór mają.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.