7 grudnia 2012

Pijany Kokos

Pewnie się dziwicie, że tyle ciast daję w tak krótkim czasie. Oczywiście ja ich wszystkich teraz nie piekę. Były one przygotowywane w ciągu tego roku. Robiłam zdjęcia, gdyż miałam sobie robić taki notatnik w wersji komputerowej ze sprawdzonymi przepisami i zdjęciami. Niestety notatnik stanął kiedyś w miejscu, gdyż moje niemowlę nie pozwalało mi siedzieć przy komputerze. Nic straconego teraz na równi z blogiem pewnie będę też tam przenosiła przepisy, bo fajnie mieć wszystko w jednym miejscu. Gdy robiłam te wszystkie fotki to jeszcze nawet nie myślałam, że mogłabym założyć bloga. Z czasem wyszło jednak tak, że poczułam impuls, aby tym co sprawdzone dzielić się z innymi. I to był chyba dobry pomysł.
Wracając do pijanego kokosa. Znalazłam go trzy tygodnie temu na stronie margaryny Kasi. I powiem tak, aż tak bardzo mnie nie zachwycił. Robiłam tak jak było w oryginale i stwierdziliśmy, że wódki było tam za dużo, dlatego w przepisie moim jest zmieniona proporcja po połowie z wodą. No chyba, że ktoś lubi piekący smak alkoholu. Myślę, że dobre by też było z jakimś słabym likierem (wtedy bez rozcieńczania). Moje spostrzeżenia co do ciasta były takie, że na początku były miękkie placki, później się zrobiły twardsze, a najlepsze ciasto było po 4 dniach. Jak ktoś lubi alkoholowe wypieki to polecam spróbować.



MASA KOKOSOWA:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 szklanka czystej wódki
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 kostka masła roślinnego
Do miski wsypać kaszę mannę, wiórki kokosowe, cukier, wlać wódkę, wodę i dobrze wszystko wymieszać. Miskę szczelnie przykryć i wstawić na 1 dobę do lodówki.
Na następny dzień masło utrzeć na puszystą masę i dodawać do niego po łyżce masy kokosowej wciąż ucierając.


CIASTO :
  • 1 kostka margaryny
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 300g ciemnego dżemu
  • wiórki kokosowe (do dekoracji)
Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i margarynę. Zagnieść gładkie ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 30 minut.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Blaszkę ( u mnie 32x20) wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć dno. Po wierzchu smarujemy połową dżemu. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciasto około 20-25 minut. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta i pozostałym dżemem. Jeśli ma się dwie takie same blaszki to można upiec obie razem.
Jeden placek jak jeszcze jest gorący posypujemy wiórkami kokosowymi, aby się troszkę przylepiły do dżemu.

W blaszce w której piekliśmy ciasta układamy placek bez wiórek kokosowych, wykładamy na niego utartą masę kokosową i przykrywamy plackiem z wiórkami.


Wstawić do lodówki na minimum 1 dobę, aby ciasto ładnie się połączyło. Przechowywać również w chłodnym miejscu.


 

12 komentarzy:

  1. Musi być pyszne. :-) Uwielbiam ciasta z alkoholem i napewno niedlugo je zrobię.
    Justyś,z tego co widzę ,jesteś mistrzynią w tym co robisz i kochasz to.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne.Uwielbiam Ciasta z alkoholem.:-) Mają bardziej wyraźny smak.,Na dniach wypróbuję.
    Justyś,jesteś mistrzynią i kochasz to co robisz.
    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi aż tak bardzo nie smakowało bo było za mocne, dlatego radzę rozcieńczyć. Do mistrzyni mi dużo brakuje ale rzeczywiście kocham to co robię i szczerze nie wiem po kim to mam. Również pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. WYGLADA BARDZO APETYCZNIE IEFEKTOWNIE/WYPRÓBUJĘ JESZCZE W TYM TYGODNIU!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy podziel się z nami opinią czy smakował. Zamiast wódki możesz dać jakiś likier smakowy np. kokosowy, na pewno wtedy będzie smaczniejsze ciasto.

      Usuń
  4. wygląda pysznie napewno spróbuję zrobić bo uwielbiam piec ciasta i gotować

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyglada super i mam ochote je zrobic,ale mam pytanie: ta kasza manna ma byc sypka tzn surowa? czy ugotowana,bo nie wiem czy dobrze doczytalam ,ona jest tylko namoczona w tej wodce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tylko moczymy, nie gotujemy i polecam użycie likieru, bo z czystą wódką stanowczo za mocne :)

      Usuń
  6. Dziekuje za odpowiedz,jak zrobie to dam znac jak wyszlo,pozdrawiam :) i zapraszam do mnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odwiedziłam i bardzo mi się u Ciebie podoba, zostaję na stałe :)

      Usuń

Dziękuję, za odwiedziny. Miło mi będzie jak podzielisz się ze mną swoją opinią lub wątpliwościami.